Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер в Егейско море, съобщават от Европейския сеизмологичен център.

Трусът е усетен също и в България, включително в столицата. 

Гръцката държавна телевизия ERT съобщи, цитирана от АФП, че най-малко 10 души са пострадали в село Вриса на остров Лесбос, където няколко стари къщи са се срутили.

"Десетки домове са се срутили и селските пътища са блокирани", поясниха от пожарната служба.

Земетресението е с епицентър 85 километра северозападно от Измир, Западна Турция, на 34 километра югозападно от Митилини и 14 километра на юг от Пломари, Гърция. 

То е на дълбочина 10 километра. 

Земетресението е станало в 15,28 часа българско време.

Природното бедствие е усетено най-силно в Югоизточна България и в района на Ямбол - около 3-4 по скалата на Рихтер, съобщиха пред news.bg от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Минути по-късно в същия район на Егейско море са последвали няколко вторични труса с магнитуд между 4,9 и 3,3 по Рихтер - 564 километра югоизточно от София и на 530 километра западно от Анкара.

От американския Геофизичен институт регистрираха земетресение 6,3 по Рихтер на 11 километра южно от Пломари, Гърция, на дълбочина 5,7 километра. 

Земетресението е усетено силно в турските провинции Измир, Чанаккале и Балъкесир. Много хора в провинциите Истанбул и Бурса са реагирали в социалните мрежи.

Турската медия "Дейли сабах" съобщава за щети в град Пломари на остров Лесбос.

Учени предупреждават, че следващото голям земетресение в Турция вероятно ще бъде в района на Мраморно море.

На 17 август 1999 г. земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер в Турция отне живота на хиляди.