Юта е засегната от земетресение с магнитуд 5,7 в сряда, най-силното от 1992 г. насам, съобщава The Hill. Земетресението, което удари в 7:10 ч. и е точно на север от Магна, разтърси къщи между Солт Лейк Сити и остров Антилопа, съобщи USGS.

Отчетено е прекъсване на електрозахранването на места в целия щат, като Rocky Mountain Power заяви, че са засегнати около 55 000 клиенти. "В момента оценяваме щетите и ще възстановим захранването възможно най-скоро", коментира компанията.

Всички влакове на леката железопътна система ще преустановят обслужване до по-нататъшно уведомление. "Работим с електроенергийните компании за възстановяване на захранването и екипи оценяват нашите релси за щети".

Федералната авиационна администрация също нареди спиране на международното летище в Солт Лейк след земетресението.

Губернаторът на Юта Гари Хърбърт призова хората да следват "мерки за безопасност в случай на допълнителни последствия или трусове."

И кметът на Солт Лейк Сити Ерин Менденхол публикува, че градът "оценява ситуацията сега". "Знам, че последното нещо, от което се нуждаем в момента, е земетресение, но ето и е вероятно да има последващи", обясни тя.

USGS съобщи, че десетки афтършокове, вариращи от 2,5 до 3,9 следват труса през следващия половин час

В Юта обикновено има земетресения с магнитуд 5 или повече на всеки 10 години и такива с 6 или повече на всеки 50 години, според USGS.

Земетресението е в момент, когато страната се справя с пандемията COVID-19. В щата Юта държавният здравен департамент потвърди, че 41 жители и 10 посетители са се заразили с болестта. В национален мащаб над 6500 души са заразени със 115 смъртни случая, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.

Снимка 472088

Източник: EPA/БГНЕС