Земляни, ентусиасти по извънземни щурмуват "Зона 51" в САЩ. Въпреки многократните предупреждения от органите на реда и ВВС на САЩ, хората се струпват в два малки пустинни града в западния американски щат Невада, съобщават местни медии.

Хора с кемпери и камиони правят лагер в близост до Рейчъл и Хико, Невада, с общо население малко над 150 души. Те са там, за да последват призива на Storm Area 51 - "не могат да спрат всички ни", интернет шега, която се разпространи масово. Там се провежда и музикален фестивал.

Събитието във Фейсбук, създадено от студента Мати Робъртс, кани хората да се опитат да се втурнат и щурмуват в 3 часа сутринта на 20 септември.

"Ако бягаме като Наруто, можем да се движим по-бързо от техните куршуми", се казва в описанието на събитието, отнасящо се до японски комикс герой, известен с тичане с изпънати назад ръце и с глава и тяло наклонени напред.

Робъртс коментира пред "Лос Анджелис Таймс", "предизвиках това движение, докато бях отегчен 2 часа сутринта", но идеята му продължава свой собствен живот.

Повече от 2,1 милиона души са потвърдили в страницата във Фейсбук, че планират да присъстват.

Робъртс се резграничи от събитието, заради притеснения за обществената безопасност, тъй като в градовете липсва инфраструктура, която можа поддържа едно струпване на десетки хиляди или може би повече.

"Зона 51" е част от голям район за изпитания и учения в Невада, който осигурява "гъвкаво, реалистично и многоизмерно бойно пространство" за тестване и "усъвършенствано обучение в подкрепа на националните интереси на САЩ", според американските ВВ.

Но е отдавна е замесен в конспиративни теории, според които американските военни държат извънземни и НЛО там.

След десетилетия в които правителството отказва да признае съществуванеото на "Зона 51", през 2013 г. ЦРУ пусна разсекретени документи, позовавайки се на съоръжението от 20 700 квадратни километра и го локализира на карта близо до сухото корито на езерото "Груум".

"Дойдохме тук на къмпинг, защото това звучеше като страхотно събитие", коментира Кен Фолхавър, 64-годишен от Лас Вегас. "Тук сме, за да видим хората." Той вярва в извънземните и иска да е с други, които споделят това.

Музиката също е причина Фолхавър и неговата група да решат да се присъединят към Alienstock. "Надявам се да свирят нещо от мое време. Ще си купим сувенири и бира. Тук сме за спектакъла."

Въпреки че броят на очакваните присъстващи се колебае между няколко хиляди до 50 000 души, Фолхавър вярва, че ще са към 50 хил. "Има сериозна публичност. Лас Вегас не е толкова далеч, има почти три милиона души. Кой знае."

Въпреки че партито е основният забавление за групата, те няма нищо против извънземното шоу. "Надявам се да се появят и да се присъединете към партито."