Външният ни министър Румяна Желева се е срещнала и провела кратък разговор с президента на САЩ Барак Обама.

Това е станало в музея „Метрополитан" в Ню Йорк в рамките на официалния прием, даван от него по случай 64-тата сесия на Общото събрание на ООН. Желева е използвала случая да го запознае накратко с основните приоритети на новото българско правителство.

Президентът Обама е благодарил на България за активното участие в силите на ИСАФ в Афганистан, като е получил уверението на Желева, че ние ще продължим да бъдем активен член на Алианса.

Междувременно, по покана на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън министър Желева е участвала в официалния обяд, даван в чест на жените, ръководители на делегации, в рамките на 64-та сесия на Общото събрание на ООН.

На обяда министър Желева и държавният секретар Клинтън са обсъдили някои актуални аспекти във външнополитическите отношения между двете страни.

Клинтън е поздравила новото българско правителство за правилните и, по нейно мнение, изключително навременни и целенасочени мерки за противодействие срещу организираната престъпност и корупцията. Държавният секретар е изразил убедеността си, че стратегическото партньорство между двата съюзника в НАТО - България и САЩ, ще бъде задълбочено по време на управлението на новите администрации в България и САЩ.

Министър Желева от своя страна е уверила домакина си, че България, като надежден и прогнозируем партньор, ще продължи да изпълнява своите външнополитически ангажименти, поети съгласно международните договори и споразумения, по които е страна.

В заключение държавният секретар е изразил увереност, че в най-близко време е възможно официално правителствено посещение на най-високо равнище да бъде осъществено в САЩ, което ще допринесе за разширяване и задълбочаване на отношенията между България и САЩ.