Възможно е да се хванат два варианта на Covid едновременно, предупреждават експерти, след като установиха двойна инфекция при 90-годишна жена, която се е разболяла от Алва и Бета, идентифицирани за първи път във Великобритания и Южна Африка, съобщава БиБиСи.

Жената от Белгия не е била ваксиниранаваксинирана. Лекарите й подозират, че тя се е заразила от двама различни души. Те вярват, че това е първият документиран случай от този вид и макар и рядко, се случват подобни двойни инфекции.

Нейният случай се обсъжда на тазгодишния Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести.

През януари 2021 г. учени в Бразилия съобщиха, че двама души са заразени едновременно с два варианта коронавирус, единият от които е Гама.

Междувременно изследователи от Португалия лекуваха наскоротийнейджър който се е заразил втори тип Covid, докато все още се възстановява от различна, съществуваща инфекция Covid.

По отношение на 90-годишната, която се заразява с два "варианта на безпокойство" - най-тревожните нови версии на коронавирус, които експертите проследяват, Алфа и Бета, водещият изследовател д-р Ан Ванкерберхен от болницата OLV в Алст, Белгия, заяви: "И двата варианта са циркулиращи в Белгия по това време, така че е вероятно дамата да е била заразена с различни вируси от двама различни човека. За съжаление, не знаем как се е заразила".

Тя е живеела сама, "но имаше много помощници, които идваха да се грижат за нея. Трудно е да се каже дали коинфекцията на двата варианта на загриженост е изиграла роля за бързото влошаване на състоянието на пациента."

Вирусите непрекъснато се развиват чрез мутация, докато се репликират и това създава нови версии или варианти.

Covid е претърпял някои важни промени, които могат да му дадат предимство - например чрез увеличаване на способността му да възпроизвежда или да избягва част от съществуващия ни имунитет от минала инфекция или ваксинация.

Най-тревожните се наблюдават внимателно от учените и се наричат ​​варианти на безпокойство. В момента във Великобритания най-много се разпространява вариантът Делта. Експертите са уверени, че съществуващите ваксини предлагат добра защита срещу тях.

Учените проектират нови ваксини срещу Covid, които ще бъдат още по-подходящи за новите варианти и биха могли да се използват като бустерни дози.

Проф. Лорънс Йънг, експерт по вирусология от Университета в Уорик, заяви: "Откриването на два доминиращи варианта на безпокойство при един човек не е изненада - те биха могли да бъдат предадени от един заразен индивид или при контакт с множество заразени хора."

Той каза, че са необходими повече проучвания, за да се определи дали такива инфекции по някакъв начин компрометират ефикасността на ваксинацията или влошават случаите на Covid-19. 

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

Covid вариант Делта - заразява 225% по-бързо и с 1000 пъти повече копия на вируса в дихателните пътища

В САЩ: Ваксинацията намалява риска от смърт, 99% от смъртните случаи са при неваксинирани