Жените в Полша напуснаха работните места и излязоха по улиците на страната, за да протестират срещу съдебно решение, което налага почти пълна забрана за аборт в държавата, информира АФП.

Седми пореден ден страната е обхваната от масови протести заради забраната.

В Полша не стихват протестите срещу забраната на абортите

В Полша не стихват протестите срещу забраната на абортите

Във Варшава демонстрантите блокираха основни кръстовища...

Въпреки че властите наложиха ограничения за публични събирания заради коронавируса, в Полша има големи демонстрации срещу решението в по-либералните градски райони и в традиционно консервативните по-малки градове.

Протестиращи предприеха безпрецедентни действия в католическа Полша като демонстрации в църквите и рисуване на графити по външните стени като "Адът на жените".

Полша залята от протести срещу решението за аборта и ограничителните мерки за Covid

Полша залята от протести срещу решението за аборта и ограничителните мерки за Covid

Полицията влезе в сблъсък с протестиращи

Десетки хиляди поляци, предимно млади жени и мъже, заляха улиците в няколко града, включително Гданск, Лодз, Варшава и Вроцлав.

"Свалете си ръцете от дъщеря ми", пише на плакат, носен от по-възрастен мъж, който протестира в Лодз, докато млади жени носеха плакати като "Нищо не може да спре ядосана жена". Те скандираха и "Достатъчно". Навсякъде участниците в демонстрациите обиждаха управляващата партия "Право и справедливост", която подкрепи съдебното решение.

В парламента жени от центристки и леви партии носеха плакати и скандираха срещу забраната.

В Полша гонят със сълзотворен газ и сила протестиращи срещу забрана за аборти жени

В Полша гонят със сълзотворен газ и сила протестиращи срещу забрана за аборти жени

Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа: Тъжен ден за правата на жените

Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински, който също е вицепремиер, обвини протестиращите в опит за "унищожение" на страната и призова членове на партията да защитят църквите.

В четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че съществуващият закон, който позволява аборт на деформирани зародиши е "несъвместим" с конституцията. Съдебното решение означава, че аборт ще се позволява само при случаи на изнасилване, кръвосмешение и ако има заплаха за живота на жената.

Социологическо проучване на IBRiS показва, че 66% от поляците са против решението, докато 69 на сто искат референдум дали промяната да влезе в сила.

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта. Повечето са заради деформации на плода.

Но организации в защита правата на жените са изчислили, че се извършват до 200 000 аборта незаконно или в чужбина всяка година.

Съдебното решение не може да се обжалва, но влиза в сила след официалното му публикуване, което не е ясно кога ще се случи.

Планирани са още протести през следващите дни.

Съществуващото законодателство за абортите е прието през 1993 г. след трудно постигнат компромис между държавата и църквата.