Хиляди граждани на Полша излязоха по улиците днес да протестират срещу почти пълната забрана за аборт в държавата членка на ЕС. На третия ден на протести някои от недоволните се заканиха да предприемат още по-радикални действия следващите дни, информира АФП.

В четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че съществуващият закон, който позволява аборт на деформирани зародиши е "несъвместим" с конституцията. Решението веднага предизвика бурното недоволство на правозащитни групи във и извън католическата страна с 38 милиона души население.

Президентът на Полша Дуда е с коронавирус

Президентът на Полша Дуда е с коронавирус

Анджей Дуда се чувства добре

Някои от участниците на поредната демонстрация скандираха "Свобода, равенство, права на жените", а други носиха лозунги като "Позор!" и "Война срещу жените".

Противници на съдебното решение призовават да се организира референдум за правото на аборт на деформирани ембриони. Някои недоволни граждани обявиха, че ще блокират пътищата в страната в понеделник.

Коронавирус: Полша обяви "червена зона" в цялата страна

Коронавирус: Полша обяви "червена зона" в цялата страна

Полша отчете рекордните 13 632 случая

В петък вечерта хиляди предимно млади протестиращи се събраха пред дома на Ярослав Качински във Варшава. Качински е реалният лидер в Полша. Той ръководи управляващата партия "Право и справедливост". Сили за борба с безредиците попречиха на протестиращите да се доближат до жилището на политика.

Съдебното решение означава, че аборт ще се позволява само при случаи на изнасилване, кръвосмешение и ако има заплаха за живота на жената.

В Полша гонят със сълзотворен газ и сила протестиращи срещу забрана за аборти жени

В Полша гонят със сълзотворен газ и сила протестиращи срещу забрана за аборти жени

Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа: Тъжен ден за правата на жените

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта. Повечето са заради деформации на плода.

Но организации в защита правата на жените са изчислили, че се извършват до 200 000 аборта незаконно или в чужбина всяка година.

Демонстрациите са в разрез със забраната на правителството за публични събирания като част от мерките в борбата с коронавируса.

По-рано днес стана ясно, че президентът Анджей Дуда е с коронавирус, а здравните власти съобщиха за 13 628 заразени за последните 24 часа, както и рекорден брой починали - 179 души.

Отделно днес полицията влезе в сблъсък с протестиращи срещу новите ограничения в борбата с коронавируса.