Британец, жертва на атаката с новичок, се е срещнал с посланика на Русия във Великобритания, съобщава АФП, позовавайки се на таблоида "Сънди мирър".

45-годишният Чарли Роули, чиито партньор Доун Стърджис почина вследствие на отравяне с нервнопаралитичния агент, е провел 90-минутна среща с посланика на Русия в Лондон Александър Яковенко, пише британското издание.

Емилиян Гебрев отровен с вещество, подобно на „новичок“?

Емилиян Гебрев отровен с вещество, подобно на „новичок“?

Бизнесменът съобщи за опит да го отстранят…

"Отидох, за да ги попитам "защо страната ви уби приятелката ми?", казал Роули пред вестника.

"Но не получих отговори. Получих само руска пропаганда", добавил той и пояснил, че обяснението на посланика за руската невинност е "нелепо".

"Посланикът продължава да твърди, че веществото определено не е новичок, защото всички щяха да умрат", казал още Роули пред вестника.

Според жертвата Яковенко е продължил да заявява, че британците не искат да разговарят с него и не може да съобщи нещо, което да не е научил от медиите.

Роули и Стърджис, 44-годишна майка на три деца, които живееха близо до английския град Солсбъри, се разболяха на 30 юни 2018 г. Властите установиха, че двамата са били изложени на новичок - химически агент, разработен от СССР в последните години на Студената война.

Натровеният с новичок Чарли Роули убеден, че умира

Натровеният с новичок Чарли Роули убеден, че умира

Британецът оцеля, но лекува сериозни здравословни проблеми

Отровата е била съхранявана във флакон за парфюм, който Роули е открил в Солсбъри и е дал на Стърджис. Тя почина осем дни по-късно, а Роули беше изписан, след като прекара две седмици в изкуствена кома.

Отровата беше използвана срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в град Солсбъри три месеца по-рано. Според британските власти и двамата са оцелели и са скрити на тайно място от британските служби.

Западните държави обвиняват руския президент Владимир Путин за атаката. Те експулсираха десетки руски дипломати.

ОЗХО забранява новичока

ОЗХО забранява новичока

41-те страни членки на Изпълнителния съвет на ОЗХО приеха предложението на САЩ, Канада и Холандия

През септември британската прокуратура издаде заповеди за арест на двама агенти от руското военно разузнаване. Но Кремъл многократно отхвърля обвиненията като "недопустими".