Великобритания може да се окаже втората най-засегната държава в Европа след Италия по брой смъртни случаи от коронавирус, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че Службата за национална статистика (СНС) на Обединеното кралство разпространи нови данни, от които става ясно, че реалният брой на жертвите на Covid-19 в страната е с над 40% по-висок от дневните данни, представени от правителството към 10 април.

Докато Службата за национална статистика регистрира 13 211 смъртни случаи в Англия и Уелс до 10 април, то правителството отчита едва 9 288 жертви, тъй като включва само пациенти, починали в болници. За сметка на това в статистиката на СНС влизат и смъртните случаи, регистрирани както в болниците, така и социалните домове, където броят на жертвите се е удвоил за по-малко от месец.

Коронавирусът доведе до рекордно увеличение на общата смъртност в Англия и Уелс

Коронавирусът доведе до рекордно увеличение на общата смъртност в Англия и Уелс

Данните обаче продължават да показват относително ниски нива на смъртност в домовете за възрастни хора

Към днешна дата броят на смъртните случаи от коронавирус в болниците във Великобритания е 17 377. Ако обаче се вземат предвид данните на СНС, действителната цифра може да надхвърли 23 000, което прави Острова втората най-засегната нация в Европа след Италия.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок посочи, че 40-процентовата разлика между ежедневните данни и тези на СНС "не е точно представяне на тези данни".

COVID-19 е отбелязан в 1/3 от всички смъртни актове, издадени в Англия и Уелс през седмицата до 19 април, докато в Лондон през същия период половината от смъртните актове, споменават за новата болест.

823 починали от коронавирус само в болниците на Острова за 24 часа

823 починали от коронавирус само в болниците на Острова за 24 часа

Общият брой на починалите на Острова се увеличи до 17 337