Коронавирусът тласна смъртността в Англия на най-високото ниво от започналото през 2005 г. официално ежеседмично събиране на такива статистически данни.

Броят на починалите е почти 40% над средните нива, пише "Гардиън".

Службата за национална статистика съобщи, че в седмицата до 3 април 16 387 души са починали в Англия и Уелс, което е увеличение с 5246 починали в сравнение с предходната седмица и 6082 повече спрямо средните нива през последните пет години.

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Брекзит по време на пандемия: ЕС и Великобритания договарят видеоконсултации

Надяват се скоро да определят дати за дискусии

Статистическите данни също показват, че Covid-19 е допринесъл за увеличаване на смъртността в Англия и Уелс с 22% на всички починали в седмицата до 3 април в сравнение с 5% в седмицата до 27 март.

В Лондон почти половината от починалите са с коронавирус, а в Западен Мидланд представляват 22,1% от всички починали в региона.

Регистрираната в Англия и Уелс смъртност през седмицата до 3 април е най-високата за седмица, откакто започнахме да събираме данни за починалите всяка седмица през 2005 г., обяви Ник Страйп от статистическата служба на Обединеното кралство.

Спад на жертвите на коронавируса във Великобритания за последните 24 часа

Спад на жертвите на коронавируса във Великобритания за последните 24 часа

През последното денонощие са починали още 717 души

Починалите от коронавирус са повече от тези, които са починали от грип и пневмония, показват официалните данни. 3475 души са починали от коронавирус в седмицата до 3 април 2020 г. в сравнение с 3367 от грип и пневмония.

Данните обаче продължават да показват относително ниски нива на смъртност в домовете за възрастни хора.

Близо 90 000 са заразените с коронавирус на Острова, а над 11 000 са починали. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,77 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 111 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,92 млн. случая и над 119 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 458 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".