Министерството на здравеопазването на Иран съобщи, че починалите от коронавируса надхвърлиха 60 000. Ислямската република е най-тежко засегнатата държава в региона, информира АФП.

Президентът Хасан Рохани и други представители на правителството предупредиха за четвърта вълна на коронавируса след увеличение на случаите в някои райони на страната.

От здравното министерство уточниха, че починалите са достигнали 60 073 след 93 нови смъртни случая през последните 24 часа.

Общо 1 631 169 са заразените с коронавирус.

Но представители на Министерството на здравеопазването признаха, че реалният брой на случаите вероятно е по-висок от официалните данни.

Властите са особено обезпокоени от по-вирулентния британски щам. До момента са установени 112 случая в Иран, от които осем души са починали.

През последните дни Ислямската република отчита по 8000 заразени на ден, което е много по-малко от 14 051 на 27 ноември.

Починалите на денонощие паднаха под 100 от януари - най-ниското ниво от юни.

Техеран започна национална имунизационна кампания на 9 февруари, използвайки руската ваксина "Спутник V". Първо се ваксинират здравните работници, възрастните и хората със заболявания.

Иран също разработва свои ваксини срещу коронавируса.