Тежка зимна обстановка в Европа. Стотици хора са блокирани в региони на Алпите. Силни ветрове отмениха полети. Увеличен е рискът от лавини в планините. Най-малко 12 души са загинали при инциденти в резултат на неблагоприятното време в Европа през последната седмица. Повечето от тях са загинали при лавини, информира АП.

В Норвегия опитите за откриването на телата на четирима скиори отново са блокирани заради лоша видимост от силен снеговалеж. Предполага се, че 29-годишна шведка и трима финландци на 29,32 и 36 г. са загинали при лавина с широчина 300 метра.

Атина е покрита със сняг, докато Гърция е скована от рекордно студено време

Атина е покрита със сняг, докато Гърция е скована от рекордно студено време

В много части на страната училищата ще останат затворени

В Австрия стотици хора са блокирани в домовете си заради непроходими пътища. В някои региони има проблеми с електрозахранването заради паднали дървета. В някои австрийски региони училищата остават затворени за втори пореден ден. Домакинствата са съветвани да премахнат снега от покривите си след срутване на сгради. 78-годишен мъж е с тежка контузия, след като покривът на дома му паднал.

В понеделник вечерта 11 германски алпинисти трябваше да бъдат спасявани до Залцбург, където бяха блокирани от петък. Други хора загинаха при лавини в Швейцария, Австрия и Германия.

Снимка 399037

Източник: ЕПА

В Южна и Източна Германия се очакват още снеговалежи, а в северния крайбрежен град Хамбург жителите се подготвят за наводнения, информира ДПА.

В Холандия предупреждават за отмяна на полети. Холандският превозвач KLM отмени 159 полета.

Съобщава се за силен снеговалеж и силни ветрове в централната част на Скандинавия.

Силен снеговалеж блокира трафика в Словакия. Има отменени полети на международното летище в Братислава.

Снимка 399036

Източник: ЕПА

Училищата в Атина и близките райони остават затворени. Някои планински пътища са затворени. На места температурата падна до -20 градуса по Целзий. Дори на много гръцки острови има снеговалеж.

Снимка 399035

Източник: ЕПА