Студеният фронт "Телемах" докара ниски температури в цяла Гърция и снеговалежи дори в центъра на Атина. В много части на Гърция повечето училища ще останат затворени, за да се избегнат възможни инциденти. Полицията е предприела мерки и е затворила достъпа на автомобили до много регионални пътища, за да предотврати инциденти.

Туристите на Акропола се радват на снега, но местните жители трябва да се справят със заледени пътища и проблеми с транспорта.

В Северна Гърция, където са регистрирани най-ниските температури от минус 23 градуса по Целзий в град Флорина, са блокирани магистрали, железопътни и автобусни линии.

Силен дъжд и сняг валят на остров Кипър, който е по-известен с продължителни периоди на суша.

Трима загинали след снежните бури в Гърция

Трима загинали след снежните бури в Гърция

Температурите в централната и северната част на Гърция са под нулата

Снегът в центъра на Атина е един от малкото случаи през последните десетилетия, когато атиняни трябва да почистват сняг от коли и тротоарите. През последните десетилетия обикновено снегът е ограничен предимно в северните покрайнини на столицата и околните планини

В периода 1900-2012 г. в Атина е имала общо 500 дни снеговалеж, т.е. средно 4,5 дни на година. През зимата на 1991-1992 г. е имало 19 дни снеговалеж, 13 през 1929 г. и по 12 дни през 1983 и през 1911 година.

От 1900 до 1983 г. има четири години без сняг. През периода 1984-2011 г. има пет години без нито една снежинка.

Външно предупреди за снежния капан в Гърция

Външно предупреди за снежния капан в Гърция

Дадени са телефони, на които бедстващи българи могат да потърсят помощ