Все повече мигранти от Близкия изток и Африка се струпват в Сърбия в търсене на начини да достигнат до Западна Европа, предаде БНТ. Няма признаци за нова криза, като тази през 2015 г., но властите в Белград отчитат, че броят на хората се е увеличил с 20-30%, в сравнение с миналата година.

Сръбският град Суботица, на границата с Унгария, е временна цел за стотици мигранти по пътя им към по-богатата Западна Европа. Пристигналите тук настояват да продължат нататък, въпреки отказа да ги пуснат на унгарска територия. Опитите не престават, поради което през февруари Унгария затвори за кратко границата.

Адил Фарис, мигрант от Мароко, заявява решимост да продължи: "Зная, че границите са затворени. Сръбската армия и полиция не ни пускат. Но ще намерим начин да отидем в Европа."

Сръбската страна настоява ЕС да участва в решаването на проблема.

"Сърбия се намира на т. нар. Западнобалкански маршрут, който все още действа. Би трябвало да имаме достъп до европейския фонд "Убежище, миграция и интеграция". Не сме в Европейския съюз, но трябва да се намери решение." - коментира Светлана Палич, говорител на Комисариата за бежанците и миграцията на Сърбия.

Част от семействата на много мигранти вече живеят в европейски държави.

"Аз ще отида във Франция. Жена ми и синът ми са във Франция. Синът ми има коронавирус." - споделя Адил Фарис, мигрант от Мароко.

По официални данни, около 1000 мигранти има в северната сръбска провинция Войводина, поне още толкова са в Белград, възможно е да са и повече.

Наред с икономическите мигранти има и бежанци от войната в Сирия.

"Ние пресякохме турската граница, после границите на Гърция и Сърбия. И спряхме тук, защото е трудно да преминем в Унгария или Румъния." - разказва Хасан Абас, бежанец от Алепо.