Европейците са голяма и невероятно важна част от нашата глобална общност. Много от ценностите им, са ценностите, които споделяме: от правата на човека до технологията с целия потенциал, който тя носи.

Снимка 358131

Източник: EPA/БГНЕС

Това заяви изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг по време на изслушването си пред Европейския парламент, което се състоя във вторник вечерта. Извадки от изказването му бяха публикувани предварително в медиите. 

За да осъзнаем този потенциал, трябва да превърнем технологията в сила за добро. С разрастването на Facebook, помогнахме да се поддържа връзка между хората.

След неотдавнашните терористични атаки в Берлин, Париж, Лондон и тук в Брюксел десетки хиляди хора са използвали предоставената от нас възможност, за да могат приятелите и семейството им да знаят, че са в безопасност.

Бежанците, които пристигат в Европа, също използват Facebook, за да поддържат връзка с близките си вкъщи и да намерят нови общности тук.

Също така от 18 милиона малки предприятия в Европа, които използват Facebook днес, почти половината заявяват, че са наели повече хора в резултат на това.

Но през последните няколко години стана ясно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим използването и за вреди, призна още Зукърбърг. Независимо дали става дума за фалшиви новини, чуждестранна намеса в избори или за разработчици, които злоупотребяват с информация, не се съобразихме и с нашите отговорности. Това беше грешка и съжалявам.

Ще отнемат време всички промени, които трябва да направим. Но съм съгласен да го направя и да направя необходимите значителни инвестиции, за да запазя хората в безопасност. Например, удвояваме броя на хората, работещи по безопасност и сигурност на повече от 20 000 души до края на тази година. Над инвестициите, които правим в други области, очаквам, че това ще окаже значително влияние върху нашата рентабилност. Но искам да бъда ясен: задържането на хората винаги е по-важно от увеличаването на печалбите ни.

Ние сме ангажирани с Европа, увери Зукърбърг. В Ирландия е нашият европейски щаб. В Лондон - нашият най-голям инженерингов екип извън САЩ; в Париж е нашата лаборатория за изследване на изкуствен интелект; ние също така разполагаме с центрове за данни в Швеция, Ирландия и Дания, които ще бъдат отворени през 2020 година. До края на 2018 г. Facebook ще назначи 10 000 души в 12 европейски града от над 7 000 днес. Ние ще продължим да инвестираме. Например, ние се ангажирахме да осигурим до 2020 г. един милион души и малки предприятия с обучение по цифрови умения.

Основният ми приоритет винаги е бил нашата социална мисия да свързваме хората, като им помагаме да изграждат общности и да обединяват света.

Изслушването на  Марк Зукърбърг пред ЕП ще се предава пряко

Изслушването на Марк Зукърбърг пред ЕП ще се предава пряко

Зукърбърг е приел поканата на Антонио Таяни да говори публично…

Вярвам дълбоко в това, което правехме. Когато се справяме с тези предизвикателства, знам, че ще погледнем назад и ще видим как хората да се свързват и да дадат на хората повече глас като положителна сила тук в Европа и по света, заяви още той.

Председателят на парламента Антонио Таяни съобщи по-рано, че Зукърбърг ще даде показания пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), за да "изясни въпроси, свързани с използването на лични данни".

Евродепутатите вероятно ще наложат санкции на Facebook

Евродепутатите вероятно ще наложат санкции на Facebook

Марк Зукърбърг призна за грешки и обеща мерки

На 1 май британска парламентарна комисия обяви, че Зукърбърг ще бъде принуден да свидетелства, ако стъпи на територията на Обединеното кралство.