Финансовата система на САЩ е остаряла и асоциация Либра (Libra Assosiation) е опит за модернизирането й. Това заяви основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг по време на изслушване в Комисията по финансови услуги към Камарата на представителите на САЩ, цитиран от медии.

Париж, Рим и Берлин блокират либра на „Фейсбук” в Европа

Париж, Рим и Берлин блокират либра на „Фейсбук” в Европа

Ние ще предприемем действия с италианците и германците, защото нашият суверенитет е в опасност

Той обеща никога да не пуска криптовалутата либра без пълното съгласие на съответните регулаторни органи на САЩ и други държави, въпреки че асоциацията е базирана в Швейцария.

Зукърбърг добави, че САЩ се конкурират с Китай за съвременни платежни системи, откакто беше обявена асоциацията.

Според него криптовалутата либра може да помогне на милиони хора във финансовата система, а също на провалящата се днешна система. По думите му либра може да реши тези проблеми. Зукърбърг каза още, че целта на проекта е да направи изпращането на пари сигурно като "изпращането на съобщение". Той отбеляза, че криптовалутата напълно ще поддържа щатския долар, което ще разшири финансовото лидерство на САЩ и "контрола по света".

Запитан защо асоциацията е изоставена от редица "стабилни партньори", включително MasterCard и Visa, Зукърбърг отговори, че е по-добре въпросът да бъде зададен на потенциалните партньори. Според него тези компании са преосмислили участието си, защото проектът е "рискован" и подлежи на "голяма проверка".

Отделно той коментира, че много малък процент от приходите на социалната мрежа идват от политически реклами и че "Фейсбук" няма система за проверка на фактите в тези реклами.