Европейската шампионка по борба - Биляна Дудова сподели специално за ТОПСПОРТ впечатленията си от първенството на Стария континент, състояло се в Нови Сад.

Боркинята ни триумфира в категория до 55 кг, като на финала се наложи над представителката на Беларус - Катерина Янушкевич с 9:3 точки.

Истинската драма в категорията обаче бе в предишната среща, с участието на българката, като на полуфиналите тя губеше с 0:8 точки, но направи на пръв поглед немислим обрат до 12:10 в своя полза, осигурявайки си участието в битката за титлата.

Биляна Дудова е една от силно представящите се националки не само през настоящата година, като през 2016-а стигна до бронза при девойките, а в началото на 2017-а спечели медал и на силния международен турнир "Дан Колов - Никола Петров".

Като всяка друга боркиня и Биляна мечтае за най-високия възможен връх в този спорт - олимпийското злато.

Предлагаме на вниманието ви разговора ни с щастливата европейска номер едно:

Снимка 293265

Биляна, още веднъж поздравления за спечелената титла! Доказа на всички, а най-вече на самата себе си, че си достойна за най-високото стъпало от почетната стълбичка.
- Благодаря. Наистина съм много щастлива. Заради много неща, но най-вече заради това, че успях да спечеля златния медал.

И в други случаи си имала подобна възможност. На Европейското първенство за девойки през миналата година остана трета, но отново след липса на спортен шанс.
- Да. Все оставах на крачка от върха. На секунди от победата, която гарантира златото. Този път късметът беше на моя страна.

Снимка 293263

Полуфиналната ти схватка се оказа дори по-вълнуваща от финала. Губеше с 0:8, но въпреки това стигна до обрат, който не сме виждали и при мъжете от доста дълго време.
- Така беше. В моменти като този, когато всичко изглежда изгубено, много състезатели просто се предават. Рухват психически. Това е разликата ми с тях. Аз се мотивирам допълнително и влагам всички налични сили, за да постигна обрат. Така и стана. Много бях доволна. Вярвах, че ще го направя и в крайна сметка го постигнах.

Може ли да се каже, че в известна степен този успех впоследствие ти гарантира и титлата?
- Възможно е да го кажем и така. Но трябва да ви уверя, че ако не се вложиш на 100% в която и да било среща, без значение от емоцията в конкретния момент, винаги можеш да загубиш. Това ме накара да запазя цялата си концентрация и във финала, за да стигна до победата, а съответно и до титлата. Безкрайно щастлива съм, че го направих.

Сравнително скоро се беше срещала с Катерина Янушкевич, срещу която спечели в заключителния сблъсък от европейското в Нови Сад.
- Да. Загубих от нея на турнира "Дан Колов - Никола Петров".

Но със сигурност най-вече поради липса на шанс.
- Никакъв късмет нямах. Схватката завърши 14:14 и тя записа победа единствено заради последната спечелена точка. Не бях никак доволна от това, но трябваше да се примиря. Радвам се, че постигнах реванш точно във финала на европейското. Знаехме какво да очакваме от нея, слушах внимателно наставленията от страна на Петър Касабов и мога да ви уверя, че всяко едно от тях ми помогна за победата.

Снимка 293264

Сега за всички вас в отбора предстои кратка почивка, след която обаче се насочвате с всички сили към Париж. Ще проведете важна подготовка за Мондиала, която ще се състои от два цикъла. Старши-треньорът ви Петър Касабов сподели пред медията ни, че ще разчита да се вложите отново изцяло в тренировките, за да можем да очакваме високи резултати във Франция.
- Нашите лагери винаги са пълноценни и много важни. Без много работа, тренировки и подготовка на високи обороти, няма как да се случат нещата. Нито една от нас не си мисли, че може да не тренира, а след това да спечели нещо, повярвайте ми.

Петър Касабов пред ТОПСПОРТ: Доволен съм от момичетата, можеше да спечелим още медали

Петър Касабов пред ТОПСПОРТ: Доволен съм от момичетата, можеше да спечелим още медали

"Радвам се, че методите ми на работа започват да дават резултат"

Какви са очакванията ти за Мондиала?
- Искам титлата, разбира се. Европейското злато ме задължава да дам още повече от силите си. Надявам се на отличие не само за себе си, но и за всички останали в тима ни. Ще се радваме на всеки един медал, защото ще знаем с колко много усилия е спечелен той.

Изградихте силен колектив, като именно отборната ви работа е една от гаранциите за добри постижения.
- Имаме чудесен колектив, а естествено и много професионален треньорски щаб. Тренираме на много високо ниво. Няма аспект, върху който да не сме работили. Внимаваме за всеки детайл, за да не допускаме неприятни изненади. Отново казвам - изключителен треньорски щаб.

Снимка 293113

Източник: БФБ

В тази връзка - кой беше първият треньор в кариерата ти? Един състезател никога не забравя това.
- Асен Куманов. Той е голям специалист и човек. С негова помощ спечелих първата си републиканска титла. И от него, а и от всеки един треньор след това, се опитвам да взимам по нещо. Човек се учи цял живот.

Как реши да се занимаваш точно с борба? Какво кара едно момиче да поеме към такъв труден и изтощителен спорт?
- Още от дете тренирах всевъзможни неща. Исках да опитам всякакви спортове. Може да се каже, че винаги съм се занимавала с нещо, с което съм поддържала формата си. Един ден при мен дойде моят чичо и ми каза, че има контакти в борбата. Попита ме дали не искам да отида в залата и да се пробвам. Опитах. И никога след това не съм спирала. Намерих себе си в борбата.

Снимка 293266

Стана дума за предстоящото световно първенство. А коя е голямата ти цел в близко бъдеще? Олимпийските игри, предполагам.
- Да. Това е мечтата на всеки спортист. Искам да стигна до този връх. Знам, че имам още доста дълъг път да извървя преди това, но това със сигурност е цел номер едно за мен.

Имала ли си някога кумир в борбата? Някой, на когото си искала да подражаваш на тепиха?
Честно казано не. Обичам да бъда себе си. Аз съм зодия Лъв и вярвам, че мога да бъда победител във всичко.

Снимка 293262

Какво щеше да правиш, към какво щеше да се насочиш, ако не беше борбата?
- Не съм го казвала до момента пред много хора, но исках да се запиша в готварско училище. Кой знае - може би пък щях да имам успехи и в една такава своя роля.