С цел запазване на колоритния стил на проф. Божидар Димитров публикуваме без редакция позицията му, получена на редакционната поща на News.bg. Заглавието е на редакцията.

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров е бил неприятно изненадан, когато вчера по телевизията при учредяване на новата партия "Нова Република" е видял, че логото на тази нова партия (на която г-н Димитров й пожелава големи успехи) е взела логото на НИМ - изправен лъв с копие в ръцете, от което се вее в три снопа конска опашка. Както е известно тя е знамето на българската държава до покръстването.

Единствената разлика е, че трите снопа в логото на "Нова Република" са боядисани в бяло, зелено и червено, което в оригиналното знаме е невъзможно, тъй като конските опашки не могат да се боядисват. Очевидно от "Нова Република" намекват, че знамето им е от коноп.

Божидар Димитров е още по-огорчен, тъй като логото е дарение на НИМ от неговия тъст - народния художник Стефан Кънчев, който е бил водещият автор на запазени марки не само на България, но и в цяла Югоизточна Европа до смъртта му - в началото на 90-те години на ХХ век.

НИМ няма да съди партия "Нова Република", поради единствена причина. Бащата на Радан Кънев - председателят на новата партия, Милен Кънев е бил треньор на Божидар Димитров и през 1962 г. го е направил републикански шампион по подводен спорт. Благодарение на това Божидар Димитров е станал и майстор на спорта (тогава всички републикански шампиони са ставали майстори на спорта и са имали право на три пържоли дневно, което най-много се е харесало на Божидар Димитров).

Но все пак Божидар Димитров ще помоли ръководството да си смени логото.

Логото на НИМ, предоставено ни от проф. Б. Димитров.

Снимка 275617

Източник: Пресцентър НИМ