Ако през 2020 година говорихме само за COVID-19, в настоящата година вече говорим и за "опашката на COVID" в здравословен аспект. Но и в социален - за който тепърва май ще говорим. Асен Велинов, българинът, който ни запозна с кампаниите и пропагандата в Китай, ни изпрати един отново прелюбопитен материал.

"Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему."

Глобалната пандемия промени и направи по-сложно ежедневието и на щастливите, и на нещастните семейства навсякъде по света - но крайните резултати варират. Следват акценти от интервюта с адвокати по семейно и бракоразводно право от 27 държави. Опитах се да обобщя местни, регионални и глобални тенденции, да обърна внимание и на допълнителни фактори, и на процесите които COVID катализира, като например промени в държавни инициативи, съдебни процедури и законодателство.

Пандемията промени личния и професионален живот на огромна част от световното население, остави много без доходи, промени дефиницията на това какво са работно време и място, усложни рутинни действия, установени практики, замрази всякакви планове и стопира пътуванията за неопределено време. Месеците прекарани в стрес и несигурност имаха както незабавни ефекти, така и потенциал за дългосрочни последствия, които едва сега стават явни.

Заради рестрикции и локдауни на някои семейства се наложи да са физически по-близо за по-дълго отколкото когато и да били преди, а за други направи възможно това да се съберат на едно място - като и нежеланите раздели, и насила наложеното време заедно ескалираха вече съществуващи конфликти и създадоха нови такива. Освен директните ефекти от мерките, отношението към тях, а по-късно и към ваксините станаха поводи за конфликт за много. За милиарди по-света нивата на стрес бяха по-високи от преди, и то в комбинация с финансова несигурност.

По отношения на влиянието на COVID върху разводите по света има най-различни данни - има индикации, че пандемията е довела до някои разводи и ускорила процеса за други. Популярен цитат е "Бракът ми имаше предшестващи заболявания - COVID го просто го доуби". Ограничителните мерки също доведоха до това много двойки да отложат плановете си за развод поради практически и логистични причини. Има също данни, че локдауните са довели до това някои двойки да се "преоткрият" и да подновят положителните си чувства.

Основната тенденция е, че в условията на ежедневна несигурност и непредвидимо бъдеще, хората не са склонни да инициират промяна - което означава по-малко разводи, по-малко бракове и по-ниска раждаемост през 2020 (след нея) почти навсякъде по света.

Ограниченията в резултат от COVID изглежда са влошили най-лошия тип ситуации - като например тези на домашно насилие. Много държави отчитат повишаване броя на случаите на домашно насилие, както и на случаите с фатален край. Ресурсите, достъпни за жертвите на домашно насилие са много различни на различни места по света - като непропорционално най-засегнати са тези с най-неблагоприятни ситуации. Един от примерите, който илюстрира колко сложна е картината - в много държави има данни за повишаване на интензитета и честотата на семейно насилие - но спад в броя обаждания до линии за помощ - най-вероятно защото в условията на принудително непрекъснато съжителство с насилника вкъщи, много от жертвите нямат възможност да потърсят помощ. ООН нарича случаите на домашно насилие по време на COVID "епидемията в сянка."

Тези примери не включват най-негативните резултати от COVID - хоспитализации и смъртни случаи, които са отразили на безбройни семейства по света.

Историческите данни показват че пандемии и други катастрофални събития оказват влияние върху много аспекти на семейния живот - Великата Депресия и Великата Рецесия са довели до спад в раждаемостта в САЩ - подобно на японската рецесия, и на разпадането на СССР. Преди 20 години SARS (ТОРС) доведе то значително повишение на броя на разводите в Хонг Конг - 21% повече през 2004 в сравнение с 2002.

Когато първият локдаун бе обявен в Китай в ранните дни на пандемията около 19 януари 2020 в страната имаше изключителна несигурност. Това бяха и дните непосредствено преди Китайската Нова Година, когато стотици милиони пътуват за забавление или семейни събирания - период, често наричан най-голямата годишна човешка миграция. Внезапно наложените ограничения направиха невъзможно отпътуването на много китайци, но за някои резултата бе още по-неприятен - невъзможно им беше да се върнат по домовете си, или се озоваха спрени по средата на пътуванията си.

След това Китай наложи един от най-сериозните и строго спазвани локдауни в света, по властите на поне един град видяха позитив - и разпространиха лозунг-призив към семейните двойки да използват това време за да "работят" към осъществяване на държавната политика за две деца на семейство. Този оптимален вариант не се осъществи - данните са за сериозен спад в раждаемостта, потвърдени от мащабното преброявана на населението осъществено в края на 2020. За Китай изглежда е вярно мнението изразено в статия на FT от март - "психическия стрес от съжителството без пауза, дори с - и особено с - дългосрочен партньор е мощен контрацептив."

BBC споменава американско проучване, според което 40% от интервюираните споделят сериозен спад в сексуалната си активност по време на пандемията, като данните за Китай са почти същите. Това обаче не е глобална тенденция - проучвания в Югоизточна Азия показват точно обратното - поради ограничен достъп до контрацепция за 10 млн. индонезийци, поне 500 хил. повече "пандемични" бебета. Индонезийските власти се опитаха да повлияят на населението "Бащи, контролирайте се: правете секс, женете се, но не правете бебета."

Случиха се едновременно значителни, нежелани спадове в раждаемостта в много държави, и милиони нежелани бременности в около 115 държави според данни на ООН. Има различия дори в Европа - спад в Германия, Франция и Великобритания, но няма особена промяна в Холандия, Норвегия, Дания и Финландия по отношение на броя деца родени през декември 2020 и януари 2021.

В ранните дни на локдауна в Китай имаше шега, че милиони мобилни телефони са изчезнали от мрежата - защото, затворени вкъщи със семействата си, на много се е наложило да изключат телефона си за изневери, но вероятно не е неочаквано че COVID се отрази негативно дори на многобройни извънбрачни връзки.

След края на най-строгите мерки, през март и април 2020 имаше репортажи за безпрецедентен брой подадени заявления за развод и многобройни консултации с бракоразводни адвокати, но изглежда този ефект не продължи дълго - от друга страна нов закон от януари 2021 г. въведе изискване за 30 дневен период на "охлаждане" след първоначално подаване на заявление за развод по взаимно съгласие, по време на който процесът може да бъде стопиран еднолично. Това създава известни трудности и вероятно се отразява на броя на разводите в последните месеци. Всъщност разводи по взаимно съгласие са възможни в Китай едва от 2003 г. - когато 1.3 млн. двойки се развеждат и в следващите години броят непрекъснато расте - и достига рекордните 4.5 млн. през 2018 г. През 2019 г. броят им спада, но минимално - до 4.15 млн. Като следваща стъпка, властите въведоха и новата политика за три деца на семейство на 1 юни т.г. - още не е ясно какви поддържащи я промени ще бъдат въведени, и за момента към нея няма особен ентусиазъм от страна на таргета й - поне от хората, които изразяват мнението си в социалните мрежи.

По време на пандемията в САЩ нямаше повишение на броя на подадените заявления за развод, но такова се очаква след края на специалните мерки - които тази седмица приключиха в няколко щата. Онлайн продажбите на документи за развод по взаимно съгласие са се увеличили до 34% по време на пандемичните месеци, а консултациите с бракоразводни адвокати между април и юли миналата година са били с до 35% повече в сравнение с 2019. Повечето осъществени разводи в САЩ през 2020 са били такива по взаимно съгласие, без особена сложност при разделянето на имуществото - и се предполага, че много от процедурно по-сложните разводи са били отложени и ще се случат в месеците след края на ограниченията.

Някои държави вече успяха да се върнат към поне вътрешно подобия на нормалност още миналата година, някой отменят ограниченията точно сега, но сравнително скорошната трета и най-смъртоносна вълна в Индия, и нови огнища на различени места по света все така оставят много хора в режим на изчакване. Все така е невъзможно да се правят планове извън краткосрочния план, много граници остават затворени, международния бизнес продължава да търпи загуби, и много международни семейства остават разделени.

COVID катализира и технологични процеси, като по този начин доведе и до повишаване на ефикасността. Дистанционни съдебни заседания направиха съдебния процес по-безопасен, но също и по-евтин и бърз. Много от интервюираните адвокати се надяват тези промени да останат. Много юрисдикции обаче не бяха технологично подготвени да компенсират негативите от физически затворените институции, и това се отрази непропорционално най-негативно на тези в най-неравностойно положение, и често на тези в най-рисковите групи.

Това са само някои от различните взаимосвързани процеси през последната година. Следват акценти от интервютата на бракоразводни адвокати от 27 държави. Интервютата бяха проведени между март и май т.г., и предлагат разностранен поглед и към културни различия, и към различия в рамките на семейното право и адвокатската професия по света.

Отговори бяха получени от:

Австралия, Австрия, Бразилия, България, Китай, Колумбия, Франция, Грузия, Германия, Индия, Индонезия, Иран, Малайзия, Мексико, Нигерия, Сенегал, Словакия, Испания, Швейцария, Холандия, Турция, ОАЕ, Великобритания, Украйна, САЩ (Калифорния), САЩ (Луизиана) и Виетнам.

Въпросите бяха фокусирани върху това как пандемията се е отразила на семействата в съответната държава и практиката на съответния адвокат, какви са данните за бракове, разводи и домашно насилие в последната година; отражението на пандемията върху достъпа до институции и съдилища; законови и процесуални промени; проблеми свързани с попечителството и издръжката на децата на разведени и развеждащи се родители; и няколко общи въпроса свързани с други релевантни скорошни промени и културно и социални фактори, както и за очакванията за промени след отпадането на пандемичните мерки и ограничения.

Най-немногословни, но противоположни бяха отговорите на адвокатите по бракоразводно правно от Финландия и Грузия ("не забелязвам особени промени във връзка с пандемията") и Русия и Унгария ("работим върху твърде много разводи, за да намерим време да отговорим на вашите въпроси").

Австралия - "виртуалните съдебни заседания и работата от вкъщи ще станат норма" - съдилищата реагираха веднага и направиха рутинни заседанията по телефона или през видео връзка. Рано е да се каже, но има вероятност да се случи скок в броя на разводите, ситуацията в Австралия е допълнително усложнена от правилото, че семейната двойка трябва да бъде разделена за повече от 12 месеца преди да подаде заявление за развод.

Австрия - спад на разводите, "общата несигурност спира двойките да започнат да процедурата", минимално увеличаване на случаите на домашно насилие.

Бразилия - "COVID не сплоти семействата" - има значителни регионални различия, но чувствително увеличение на броя на разводите. Увеличение на жалбите от домашно насилие до 88% в някои щати.

България - локдауните направиха сплотените семейства по-силни и разбиха по-слабите. Двойно повече случаи на домашно насилие, както и "еволюция" на домашното насилие - повече случаи на онлайн тормоз. Виртуалните съдебни заседания направиха процеса по-бърз и достъпен, и би трябвало да останат като възможност и след пандемията.

Китай - "комбинация от фактори и инициативи" - около 3.7 млн. заявления за развод са били подадени в Китай през 2020, спад с почти 0.5 млн. в сравнение с 2019. 8.1 млн. пък са регистрираните бракове, с 1.4 млн. по-малко от м.г. Разводите по взаимно съгласие не бяха засегнати, защото съответната администрация продължи да работи, но установяването на дата на раздяла се оказа трудно в случаите на развод през съдебната система. Дигитализацията се извърши бързо и нямаше особено забавяне.

Колумбия: "Хората започваха да обновяват завещанията си"

Общото настроение беше на стрес, страх и уязвимост, най-голямата промяна бе това, че много клиенти искаха да подготвят или променят завещанията си. Броят на разводите се увеличи, както и оплакванията от домашно насилие. Възможен е развод по взаимно съгласие пред нотариус, или през съдебната система при липса на взаимно съгласие - интересно е, че съдебните заседания бяха бързо виртуализирани, но това се случва значително по-бавно с услугите на нотариусите.

Франция: увеличаване на случаите на домашно насилие

Имаше много усложнения в областта на семейното право - много от тях свързани с попечителството над децата на вече разведени родители. С над 30% скочиха оплакванията от домашно насилие, поначало наболяла тема във Франция - всяка година около 219 хил. жени са жертви на домашно насилие, като само около 20% подават оплакване. Данните показват, че на всеки три дни по една жена бива убита от партньора си.

Френските съдилища не прегърнаха идеята за виртуални заседания - затова много разводи бяха отложени поради невъзможността на партньорите да пътуват.

Германия: предпазливост преди всичко. Хората се фокусираха на оцеляването си ден по ден и отложиха важни решения като бракове, раздели, разводи, бременности - очакваме това да се промени, когато се изяснят финансовите измерения на загубите причинени от пандемията.

Индия: нов тип социално неравенство заради пандемията - достъпът до правосъдието зависи от достъпа до технологии. Медиите споменаха на няколко пъти, че локдауните са позволили на семействата в Индия да прекарат качествено време заедно, но също е отразен и скок в оплакванията от семейно насилие. Очаква се дигитализацията на съдебните процедури да е само временна, и след края на пандемията те отново да станат присъствени.

Индонезия: 300% скок в браковете между деца - освен увеличение на подадените заявления за развод и гореспоменатия проблем поради липсата на достъп до контрацепция, отчетен е и проблемен скок в броя на сключените бракове между деца - основно по икономически причини.

Иран: значимо увеличение на разводите, но културните и религиозни фактори остават ключови. Според ислямските разбирания, разводите не са категорично забранени, но са нежелателни. Процедурата е дълга, а според закона след развод, децата остават с майката до седем годишна възраст, а след навършването й (както и децата над тази възраст по време на развода) родителските права преминават при бащата. Вероятно е увеличаване на броя на разводите след края на пандемията, защото жените имаха силно лимитирани опции за намиране на работа по време на локдауните.

Италия: COVID ускори въвеждането на дистанционни заседания, което пък от своя страна ускори бракоразводната процедура - всички стъпки могат да бъдат предприети електронно. Има данни за повече случаи на домашно насилие, но не очакваме дълготрайно отражение върху броя на бракове и разводи.

Малайзия: за много бракове локдауна беше последната капка, и ускори края на множество вече "пропукани" бракове. Според медиите, е отчетен и около 20% спад на случаите на домашно насилие.

Мексико: намаляха само жалбите, не и домашното насилие. Технологично, не е възможно да бъде започната бракоразводна процедура от вкъщи, и институциите и адвокатите не бързат да се "модернизират" в сферата на виртуалните консултации и заседания - но пък и значителен сегмент от населението няма адекватен достъп до интернет. За бракоразводния процес е задължителна медиация, а това допълнително усложни и забави процеса по време на пандемията - очаква се увеличаване на броя на разводите след края й.

Холандия: "най-накрая, време за развод". Пандемичното "свободното време" даде възможност на много да започнат поначало планирания процес на разтрогване на брака. Около 94% от разводите в Холандия стават по взаимно съгласие, извън съда, което почти елиминира нуждата от физическо присъствие.

Нигерия: По-малките семейства се справят по-зле от големите. Увеличават се разделите, но не непременно разводите, заради затворените или работещи с намален капацитет институции (без виртуален достъп до правови услуги), допълнително усложнение представлява факта, че най-честото основание за развод е поне двугодишна физическа раздяла. В някой региони на страната има драматични данни - за огромен брой подадени заявления. В много страни от Африка бракът е съюз на цели фамилии, така че "семейната медитация" "спасява" много бракове - както и смекчава негативите осъществените разводи - с уговорката, че все пак разводите не са лесно приети дори и в днешно време.

Сенегал: по-новите семейства се справят по-зле. Браковете са също така съюз на цели фамилии - и предложение за брак не може да бъде прието директно от жена, без съгласието на семейството й. В тези условия, на разводите не се гледа особено положително, но все пак има значително повишаване на броя им. Данните показват, че повечето разтрогнати бракове са на двойки, с брак сключен в рамките на последните около пет години, докато медиите споменават, че тези с по-дълъг брачен "стаж" са се сближили още повече около пандемичните ограничения. Няма възможност за виртуален достъп до съдилищата.

Регионално проучване показва значително увеличение в подадените оплаквания за домашно насилие от средно 12% в Чад, Нигер, Мали, Буркина Фасо, Мавритания и Сенегал.

Словакия: по-малко разводи, домашното насилие е сериозен проблем. В първите месеци на пандемията имаше рязък спад на разводите в сравнение със същия период на 2019, а след падането на мерките това около 20% увеличение в сравнение с 2019 - но само за три месеца, след което отново има спад. За цялата година изглежда, че броя на разводите е по-нисък от предишните няколко години, но след окончателното (ако то е възможно) приключване на пандемията, се очакват още подадени заявление. Домашното насилие в страната е увеличило значително и честотата, и бруталността си.

Испания: виртуалните съдебни процедури не успяха да станат популярни

След пандемичната пауза имаше "експлозия" от консултации по всякакви аспекти от семейното право и на подадени заявления за развод

По отношение на домашното насилие, имаше увеличение на подадените оплаквания, но най-нисък брой на случаите на домашно насилие с фатален изход от 2003 насам. Често домашното насилие завършва със смърт, когато жертвата се опита да напусне дома - което не беше възможно заради локдауните. Опитите за явяване в съда през Skype или Zoom не бяха особено успешни, и според нас не са приложими в сферата на семейното право, но пък консултациите между адвокати и клиенти онлайн бяха позитивна, и вероятно ще бъдат трайна промяна.

Швейцария: вече няма доживотна издръжка. За много семейства пандемията изглежда доведе до сближаване, и няма данни за увеличаване на броя на разводите или случаите на домашно насилие. Пандемичните мерки ускориха и учестиха използването на аудиовизуални технологии в сферата на правните услуги. Нов закон пък, от февруари т.г. отменя доживотната издръжка при развод, в полза на "окуражаване на финансовата автономия"

Турция: "най-нежеланият възможен съсед е разведена жена"

Според материал на ООН за жените в Турция най-опасното място е да си бъдат вкъщи - като това само се влоши по време на локдауните, като в добавка много жертви не търсеха медицинска помощ заради страха от зараза от COVID при посещение на спешно отделение. След като почти всички съдебни процедури бяха спрени за два месеца в началото на пандемията, след това някои от тях бяха дигитализирани, но само оторизирани адвокати могат да задвижат процеса за развод. Според законите в Турция, за жените между бракове трябва да има период от поне 300 дни (за да има яснота по отношение на бащинството на евентуално родено дете - изискване, което може да бъде заобиколено при наличието на медицинско свидетелство за липса на бременност). Хората в Турция не са много отворени към разводи, заради различни социални натиски, а живота на разведените жени съвсем не е лесен. Скорошно национално проучване показа, че за мнозинството запитани, най-нежелания възможен съсед е разведена жена.

ОАЕ, Дубай - и браковете и разводите бяха замразени за известен период. Постепенно рестрикциите бяха отменени, и бракове започнаха да се сключват чрез виртуални церемонии, а съдилищата да заседават през видео връзка. Наблюдавахме увеличение от около 50% на делата свързани със всякакъв тип семейни въпроси. Донякъде заради пандемията, бяха променени законови клаузи, които дават повече права на разведените жени - преди те нямаха право на мнение по някои въпроси като време прекарано с децата.

В ОАЕ няма концепция за предбрачни споразумения, но е възможно да се сключи следбрачно такова, което да урежда въпроси свързани с финанси, собственост и издръжка на съпругата, но не и такива, свързани с децата.

Украйна: "развод за 30 цента"

Спад в броя разводи и бракове през 2020. В Украйна разводите на семейства без деца могат да станат чрез регистрация срещу такса от 30 цента, когато в семейството има деца, процедурата трябва да мине през съд, където таксите биха били около 33 щ.д. Заради пандемията., институциите за първи път започнаха да "наваксват" и да приемат имейл комуникация. Нямаме очаквания за особено промени в бъдеще.

САЩ, Калифорния: съдебни заседания без панталони в Zoom. Заради това, че всичко се случваше онлайн, процедурата стана много по-ефикасна, и евтина за клиентите - адвокатите могат да работят докато чакат да стане време за онлайн заседанието, така че клиентите не плащаха за пътуване, чакане и други преди това типични разходи - сметки, които то време на пандемията бяха за 15 минути, преди това бяха за поне три часа. В Калифорния е лесно да стартирате развода си от вкъщи, но различните съдилища и дори съдии имат различни правила за начини на подаване на документи и провеждане на заседания - което е процедурен кошмар. Клиентите с по-големи финансови възможности имаха възможност да наемат частни съдии, тези с по-малки възможности избраха да изчакат яснота за бъдещето преди да предприемат следващи стъпки. Очакваме повишение на броя подадения заявления за развод в следващите месеци.

САЩ, Луизиана: локдаунът и различни икономически фактори довършиха много вече нестабилни бракове. В началото на пандемията хората не мислеха за разводи, а за физическа безопасност, след като свикнаха с работата от вкъщи обаче, започнаха да подават заявления за развод - особено тези с по-големи финансови възможности. Трудно е да се каже дали известното повишение на броя на разводите се дължи на пандемията или на и без това случващи се социални тенденции от последните години.

Великобритания: дистанционното вече е рутинно. Нямаше особена промяна в броя на подадените заявления за развод, и поне сред нашите клиенти няма такива цитирали локдауна като водеща причина за развода им - но е и ясно, че това не е оптимално време за големи промени и финансови решения, така че някои семейства може би са в режим на изчакване. Голямата промяна е повсеместна дигитална иновация, и че е вероятно много от съдебните заседания в бъдеще да продължават да случват в Zoom или Teams.

Виетнам: без особени промени в броя на разводите, но сериозно увеличение на оплакванията от домашно и сексуално насилие, включително и над деца - горещите линии за помощ в такива случаи са получили 100% повече обаждания в сравнение на същия период в предишни години.

Това са само част от промените, случили се през последните около 18 месеца. Дълготрайните последствия са все още неясни, а и трудни за предсказване - ясно е обаче, че ставаме свидетели на безпрецедентни, трайни и дълбочинни промени по целия свят.