News.bg публикува без редакция мненията в тази рубрика

Наистина, не Швеция, а Австрия е страната, в която единствената построена там атомна централа не е пусната в действие. Въпросната централа се казва Zwentendorf , с мощност 700 MW и е завършена е през 1978.
На 5 ноември 1978 е проведен референдум за да се реши дали да се пусне в действие централата. На референдума 50.5% от гласувалите са гласували “против”, вследствие на което централата не е въведена в експлоатация.

Що се отнася до Швеция, 45% от електропотреблението, както правилно споменавате, се обезпечава от десетте атомни реактора в страната с обща мощност 8857 MW. Останалата част от електропотреблението се осигурява от водноелектрически централи: 36%, от внос: 10% и от ТЕЦ: 9%.

Това, което не споменавате обаче е, че през март 1980 в Швеция също е проведен референдум, на който се е избирало измежду три възможности за закриване на съществуващите атомни централи в Швеция.

Значителен процент (58%) от гласувалите в референдума избират възможността съществуващите атомни централи, както и тези в строителство към тогавашния момент, да се използват до края на техния срок на експлоатация, т.е. още около 25 години, след което да се закрият.

Въз основа на резултатите от референдума, шведският парламент решава да се спре по-нататъшното изграждане на АЕЦ в страната, като до 2010 всички техни АЕЦ се изведат от експлоатация, ако се намерят нови енергийни източници, които да ги заместят.

През 1999 е закрита АЕЦ “Barseback 1”, с мощност 600 MW; през май 2005 е закрита АЕЦ “Barseback 2”, със същата мощност. Плановете за закриване на останалите шведски АЕЦ сега се отместват към 2025, но все пак остават.

Швеция не е прецедент в Европа: през ноември 1987, след катастрофата в Чернобил, италианците решават, отново чрез референдум, да се преустанови развитието на ядрената програма на страната.

През юни 1990, италианският парламент взема решение за закриването на атомните централи в Италия, които са били вече спрени от работа след Чернобилската катастрофа. До тогава в Италия са работили само три АЕЦ: Latina, Trino Vecellese, и Caorso, с мощност, съответно, 153, 260 и 860 MW, които са осигурявали 4.6% от електропроизводството на страната.

В заключение:
надявам се, че горните факти, както и двата големи инцидента с атомни централи (Three Mile Island в Harrisburg, САЩ, 28 март 1979, и Чернобил, април 1986) ще дадат повод за сериозен размисъл на защитниците на тезата, че атомната енергия е най-екологична.