Здрасти Leeroy,

Не съм сигурен дали разбрах за какво точно не си съгласен с мен??? В тази тема казвам само, че икономическата свобода е един от най-важните фактори за развитие (разбира се, има и други). Че аз навсякъде все това повтарям.

Как така по принцип си съгласен с мен, а за конкретното изказване не си?!

Та ако наистина мислиш, че казвайки "действащите в България отношения Държава<->предприемачи са убийствени" се оплаквам от стената за студеното, то тогава явно трябва да отбележа, че никога не си се сблъсквал със стената.

Някога опитвал ли си се да правиш бизнес в България, да произвеждаш нещо, да станеш работодател, абе въобще да дърпаш обществото напред?! Тогава стената няма просто да ти е студена, тя ще се срути върху теб и ще те убие.

Обществото в момента е основано на едно разделение работодатели<->работническа класа, което може да има само пагубни последици и за двете групи.

Пример 1: Имам близък приятел (в интерес на истината състудент) чийто родители са работодатели в България. Това което става е че плащат 6-7 хиляди лева заплати и 12-13 хиляди осигуровки и други данъци свързани с работниците им.
ТИ НЕ ОСЪЗНАВАШ ЛИ, ЧЕ ТОВА Е ЛУДОСТ???!
Резултатът - масова безработица.

Пример 2: Софтуерните компании в САЩ масово наемат студенти на лятна работа. Когато обаче опре до постоянна работа (след като студентите завършат) предлагането клони към нула. Защо? Ами че ясно защо, защото загубените левичарски закони не дават на работодателя да наема работници на договор месец-за-месец.

Настават едни обвързвания с данъци, осигуровки, трудови договори, намесват се профсъюзи... абе на работодателя му е по-добре да сменя студентите, отколкото да вземе кадърен човек на работа.

Ефектът е двоен - първо компютърните специалисти остават без работа, второ софтуерната индустрия е на такова ниво, че само днес преинсталирах три пъти Microsoft Office (след поредния свръхинтелигентен Service Pack на Microsoft се оказа, че Word, Excel, Outlook и другите приложения сами се изключваха като ги стартираш ).

Просто отдалеч си личи, че са ги правили полуграмотни индийци за по 40,000$ годишно (за който не е осведомен - това е малко).

Та така. Икономическата свобода е хубаво нещо, Leeroy. Трябва да я има. Колкото повече - толкова по-добре. Е, това не е най-най-важното нещо на света, но ако ти и и nibis искате да направите нещо добро за тази страна без много усилия, просто настоявайте държавата да остави работодателите на мира.

Относно стачките въобще не мислех да си правя труда да отговарям, но щом ти си се вързал ще пиша:
Добре де, то ако така ставаше, дай още сега да направим една масова стачка и да поискаме да ни свалят и бензина и тока и парното и всичко... Просто идеята да не работим в името на прогреса е лудост. Идеята държавата да ни определя цените на бензина също.

И за да не ме разбираш погрешно ще уточня, че не е само това. В предишния постинг цитирах една статистика на института Фрейзър. В нея прави силно впечатление едно нещо - Япония не е сред най-свободните икономически държави, но жизнения им стандарт е сред най-високите.

С какво са пословични японците? Ами с трудолюбието си.
А за България един приятел ми разказа следната история:
Приятелят ми имал познат, който предлагал работа за българи в Ирландия. Заплатите били доста добри за България, единственото изискване било владеенето на английски език, а комисионната за услугата въобще не била голяма.

Когато приятелят ми отивал да посети неговия познат на вратата се разминал с двама души, единият от които казал на другия "Тц, и тук не става. Айде да ходим да пием по една ракия". Това е масово в България - хората предпочитат да пият по една ракия, вместо да седнат да научат английски.

Та призива "причината е в нас, дайте ние да си седнем на задниците и да работим" си е много добър, но има и други важни фактори като икономическата свобода.

Все пак не е много поощрително от това което заработиш 60% да ти го взимат, нали? Тук на една друга тема бях сметнал, че когато работодателя дава 270 лева, работникът получава 115 (или 100 ли бяха??).

Това е реалността в България и тя има нужда от промяна.

Поздрави,
Велин

Виж други мнения по темата ТУК!