Всяка година по същото време през месец февруари иранският народ празнува годишнината на едно голямо събитие - събитие, променило атмосферата във вътрешен, регионален и международен план и превърнало се в източник на много промени в страната и извън нея.

През месец февруари 1979г. иранският народ създаде една нова и независима система и успя в рамките на тази система да постигне много успехи във всички политически, отбранителни, икономически, научни и културни области през последните 39 години. Без съмнение различни фактори имаха роля в продължителността на живота на Ислямската реболюция, но елементът "Солидарност и единство" беше основния фактор за продължаването на Ислямската революция. Този елемент успя да опази и защити иранския народ от натиск и кризи, война, терор и заплахи. Разбира се платихме големи материални разходи и претърпяхме и човешки щети за тази защита.

Елементът "Солидарност и единство" като една здрава стена действа при всички вътрешни и външни проблеми и вълнения и запази иранския народ по пътя на прогреса. Когато през 1980г. над 16 000 души длъжностни лица от армията, държавата, включително президентът и министър-председателят, и също така обикновения народ, бяха тероризирани и убити от Организацията МКО във вътрешността на страната, но въпреки всичките тези щети единството на иранския народ се увеличи. Когато Иран се сблъска с осемгодишната наложена война и Саддам Хюсеин с подкрепата на десетки страни от региона и извън него, нападна Иран и в резултат на това смелият народ на страната ми даде един милион мъченици, ранени и пленници и претърпя над един милиард долара финансови щети, но народът със солидарност и единство за пример остави и този етап за гърба си и доказа правотата си. В продължение, по-строгите санкции, които от страна на някои страни бяха определени като парализиращи, не създадоха и най-малката празнота в единството и солидарността на народа, като в момента с голяма смелост може да се твърди, че във всички тези трудни етапи, ако единството и солидарността бяха намаляли сред народа, движението на иранския народ, започнало през 1979 година, щеше да спре. Този елемент успя да укрепи вътрешната сила и външната съпротива на Иран и да открие нови хоризонти във всички области пред народа.

Не може да се отрече, че през всичките тези четири десетилетия регионът на Близкия изток беше почти възпален и страдаше от различни проблеми като намесата на чужди елементи, граждански войни, екстремизъм и тероризъм, неефективни системи и... В момента също настъпват бързи промени в региона на Близкия изток и повечето развития нямат необходимата прозрачност като неналичието на един общ диалог в него и също така присъствието на различни вътрешни, регионални и международни интереси и компоненти в този регион е много тревожно. Този регион до такава степен е наситен с агресия и страдания, че никаква войнстваща политика няма да даде резултат, а само ще добави към усложнената ситуация. В тази връзка Иран използва всичките си усилия за понижаване на вътрешните противоречия в региона, намаляване на конфликтите, мобилизиране на регионалните възможности по пътя на своя растеж и напредък, и с една дума - вървя по пътя на изграждане на регионален консенсус. Иран, помагайки за съхранението на Багдад и Дамаск от окупацията на ИДИЛ, активно подкрепи политическото разрешаване на кризите в двете страни. Срещите в Астана бяха проектирани в същата насока. Въпреки трудностите в атмосферата на Близкия изток и продължителните и постоянни напрежения, ислямски Иран успя, използвайки елемента "Единство и Солидарност" да се съпротивлява срещу всички вълнения, и превърна себе си в най-сигурната страна в региона.

Историята на Иран показва, че Иран не може да бъде изтрит в региона. Иранската геополитика, иранската история, иранските източници и богатства, отбранителната мощ, производство на наука както и икономическата и културна мощ на Иран, създадоха необходимата среда за изиграването на конструктивната роля на моята страна в регионалните и международни взаимоотношения и този елемент на мощ винаги създава много възможности и отблъсква много заплахи. Поради тази причина считам, че пренебрегването на регионалната роля на Иран не помага за въдворяването на мир и стабилност в региона.

Учудващо е как някои с произвеждане и разпространение на фалшиви и целенасочени новини нееднократно се опитаха да покажат конструктивното присъствие на Иран в региона като деструктивно, поведението, създаващо стабилност на Иран като фактор за нестабилност, всеотдайността на Иран в борбата срещу тероризма и екстремизма като неважно и достойната борба срещу трафика на наркотици като маловажно и дълго пренебрегваха щедрото домакинство на Иран на над три милиона бежанци. Разбира се, ние сме свикнали с психологическите операции и създаването на негативна атмосфера срещу иранския народ и знаем много добре начините за справяне с това. Между другото през последните четири десетилетия не само националните и религиозни принципи на иранския народ успяха да подсилят елемента "Единство и солидарност" сред народа, а поведението на някои страни и външният натиск от страна на някои големи сили върху иранския народ, увеличи неговата решителност за укрепване на този елемент.

През последните четири десетилетия Ислямска република Иран в позициите и поведението си винаги показва, че уважава териториалната цялост на страните и определя интересите си в един мощен, напреднал и стабилен регион. През това време Иран, въпреки присъствието си в океана от кризи, съумя по най-добрия начин да опази своята сигурност и превърна това в национално постижение. Поради тази причина Иран не се повлия от никакви преговори и няма да се повлияе.

Въпреки наличието на граждански права и свободи, право на свобода на словото, право на избор, право на събиране и протест и също така проведените над 40 избори за изразяване и реализиране на волята на народа, за съжаление нееднократно сме ставали свидетели на това някои от вътрешността и извън Иран, използвайки всяка възможност, да се опитат да навредят на сигурността и стабилността на страната, като винаги се сблъскваха със здравата стена на "Солидарността и единството" на народа, но усилията им се увенчаваха с неуспех. Същият този елемент на солидарност и единство беше основният фактор на иранския народ в целия прогрес. По същия начин нееднократно сме показали, че безкоренните вълни няма да създадат празнота в решимостта, мощта и единството на иранската нация.

През тези четири десетилетия ние показахме, че имаме проблем с унилатерализма и езика на силата. Считаме, че епохата на окупацията и заплахите е достигнала своя край и не може с използването на този елемент да се създаде законност. Считаме, че сигурността не се постига отвън и чрез закупуване на оръжие. Според Иран войната, бомбардировките, нападенията, агресията и убийствата не са в полза на никого и без никакво съмнение тези подходи ще се сблъскат с едно голямо "Не" на повечето нации и правителства. Иран е против подхода териториално разлагане и счита волята на народите за единствения фактор за определяне на съдбите им.

През това време Иран честно и искрено взаимодейства с другите страни и поради тази причина е в очакване също на честно и откровенно взаимодействие и сътрудничество. Въз основа на това, относно ядреното споразумение, и имайки предвид изпълнението на всички ангажименти и потвърждението на същото от страна на Международната агенцията за атомна енергия най-малко 10 пъти, има очакването преговарящите страни и по специално Европа да направят същото. Считаме, че Европа трябва да предприеме по-откровена и прагматична позиция относно ядреното споразумение и премахването на всички санкции, включително банковите. Съвместният всеобхватен план за действие се счита за една от важните външнополитически постижения на Европа. Опазването на това постижение се нуждае от съпротива и може би трудни решения. Участието на Европа в иранската енергетика, насърчаването на европейските банки за установяване на активни отношения и комуникации с Иран, активизирането на европейски консорциум за обогатяване на уран в Иран... могат да бъдат сред дейниостите на Европа за опазването на Съвместния всеобхватен план за действие. Неуспехът на ядреното споразумение ще бъде неуспех за световната дипломация. Използването на политика за напрежение в света няма почитатели. Силните държави не трябва да се превръщат в завод за производство на напрежение. Не трябва да действат въз основа на грешни данни и предположения. Използването на езика на натиска, санкциите, войните не са в полза за региона и световната общност. Продължаването на усилията за лишаване на иранския народ от плодовете на успеха на Съвместния всеобхватен план за действие ще предизвика недоверието на народа на моята страна и недоверието на иранската нация към страните в ядреното споразумение ще причини щети, които много трудно ще бъдат компенсирани.

Днес категорично може да се твърди, че следването на политики като: иранофобия, запазването на слаб и беден Иран, изолирането му не са съвместими с мястото, способностите и капацитета на Иран и са обречени на провал. Поради тази причина ислямски Иран през последните четири десетилетия беше най-сигурната страна в региона и използвайки своите вътрешни и национални политики, продължи пътя си към прогрес и напредък. В момента риториката на Ислямска република Иран има голяма аудитория сред правителствата и народите и Иран се гордее с това, че има добри приятели. Република България се счита за една от честните страни приятели на ислямски Иран в региона на Европа и отношенията между двете страни винаги се развиват устойчиво, с корени, базирани на взаимно уважение и заедно с многобройни общи неща. През 2017 година успяхме да отпразнуваме сто и двадесет годишнината от установяването на официални отношения между двете страни в Техеран и София и да проведем разнообразни програми във всички сфери на сътрудничество. Икономическите ни отношения отбелязаха 200% ръст и осем области от двете страни установиха връзки помежду си. Пожелавам успех на България през периода на председателството на Съвета на Европейския съюз и съм сигурен, че с присъствието на България и стратегическата й мощ Европа се намира в сигурни ръце.