На редакционната поща на news.bg получихме писмо от възмутена наша читателка във връзка със затварянето на пазарите от днес отново. Публикуваме го без редакторска намеса.

Здравейте, пиша ви, защото съм крайно възмутена от това, което се случва около отварянето и затварянето на пазарите и интерпретациите и квалификациите, които се хвърлят към потребителите.

Аз редовно си купувам продукти от пазара. Имам си вече приятели сред продавачите, както повечето от редовните клиенти, и не обикалям целия пазар, посещавам 2-3 сергии. Ние редовните клиенти си ходим при нашите продавачи, защото си знаем стоката, получаваме коректно отношение, а често и отстъпки в цената. Ходя на пазара, защото в магазина килограм лимони е 6 лева - предлагат био лимони, явно други няма за хипермаркета. На пазара килото ми е 2,50. Това е само един пример. Нямам неограничени финансови възможности и си правя сметка на финансите. В магазина, който ми е най-близо, 250 грама ягоди е 2,50 лева, три лева е килото на ягодите на пазара.

Спазвам мерките, когато излизам. Повечето пазаруващи го правят. Мерки вземат и продавачите. Струпване нямаше... до вчера, когато беше въведено еднопосочното движение. Масовката стана именно заради тази неадекватна разпоредба.

Никога на пазара, когато е имало свободно двупосочно движение, не е имало такова струпване на хора. Всеки минава, купува си необходимото и си тръгва. Пропускателният режим струпа хората на едно място и предизвика всеобщо недоволство сред редовните потребители. Пропускателният режим стана повод за дългите опашки, защото хората бяха принудени да се скупчат, за да влязат, да обиколят целия пазар, за да стигнат до 1-2 сергии. Излишно е да се коментира логиката на това дезинфектантът да е на изхода, а не на входа на пазара.

Разбирам, че създадената организация, довела до абсурдната дезорганизация, е измислена от хора, които не ходят на пазар. Хората, които търсят евтина храна не са кретени. Липсата на пари не те прави кретен. Да, съгласна съм, че мерки трябва да има. Южна Корея е пример за борба с коронавируса и там пазарите работят. Не казвайте, че не сме дисциплинирани и си заслужаваме строгите мерки. Бъдете строги с тези, които не спазват правилата.

Зелените коридори за пенсионерите не работят. Затегнете мерките за тях, но не казвайте за всички! Не забравяйте и че зад всяка сергия се крие работно място, семейство, прехрана. Чух квалификации от телевизора, че струпалите се на пазара са кретени. Да не се делим отново заради недомислица!

И да не обиждаме хората с по-ниски доходи, които си правят сметка на всеки разход. Хората не отиват на пазар, за да се наплюскат празнично. Затваряйки пазара, отваряме широко вратите на големите вериги, това ли е идеята? Там има ли контрол за скупчване на тълпи хора? За чий оборот са санкциите за така наречените кретени?

Санкционирайте тези, които са седнали в градинката да пият бира? Защото сега патрулките минават покрай тях, съобщават през високоговорител, че са в нарушение и отминават. Без санкция. Без глоба. Без последици. Е , не е честно. Не може само с тоягата, господа, нужен е и морков. Само че тоягата май е за съвестните, а морковът за кретените (тези, които не спазват правилата и ви се присмиват на чаша бира). Липсата на справедливост, прояла обществото ни прозира и в този случай. Битовизъм, ще кажете. Но наистина ни е нужно смирение, разбиране, толерантност, съчувствие, не през DMS, а на яве, през действие!

Един обиден потребител без финанси за биолимони: Силвия Иванова