След намаляването на цената на електроенергията от страна на правителството, вече е ясна и класацията по цена на електроенергията между трите електроразп ределителни дружества.

Най-скъп е токът на електроразпределителното дружество EVN, което обгрижва Южна и Югоизточна България. Следват добилите национална известност със спирането на тока на ВиК - Добрич, електроразпределители от „Енерго-Про", които електроснабдяват Североизточна България. Най-евтин е токът на ЧЕЗ.

През тази година, частта от крайната цена на електроенергия, която остава в дружествата на ЧЕЗ в България, бе намалена два пъти. До март 2013 г., тя бе 9% от крайната цена. От 5 март 2013 г., след решение на Регулатора за намаляване на крайните цени на електроенергията, тя намаля до 2,88 %, а към 1 август 2013 г. тя е вече 2,49 %. Вероятно подобно движение се е получило и при останалите ЕРП-та, но те не са публикували данни по този въпрос.

Веднага възниква въпросът, защо точно електроенергията на EVN e най-скъпа. Със сигурност, има обстоятелства, поради които крайната цена на електроенергията на трите ЕРП-та е различна, но все пак разликата би трябвало да е съвсем скромна.

За част от публиката, причината е в особеното положение, което заемаше EVN по времето на управлението на Бойко Борисов - министър на икономиката, енергетика и туризма беше Трайчо Трайков - до момента на влизането си в правителството - прокурист на EVN. Сега пък, много пловдивчани смятат, че ЕРП-то, с което се разплащат се ползува от благоразположението на президента Плевнелиев.

Действително, Трайчо Трайков беше поканен да заеме позицията на нещо като „граждански контрол" в Реформаторския блок, като тази покана несъмнено се ползува с одобрението на Президента, но едва ли това е достатъчна причина токът в Пловдив да е по-скъп от тока във Варна или още повече - в София. Токът не е вода и основанията за разлика в цените по отделните региони са несравнимо по-малки.

Анализът на разликата в цените на ЧЕЗ, EVN и на „Енерго-Про", може да ни отговори на много въпроси. От това, кой менажира предприятието си най-добре, до това на кого му крадат най-много трансформаторно масло от трафопостовете.

Такъв анализ трябва да се направи и се обръщам открито към трите електроразпределителни дружества в страната - нека се обясни още един път, открито и прозрачно, как се формира крайната цена на тока.

За да се знае къде отиват тези около 97,50 лева от всеки сто лева, които вече знаем, че не отиват в ЕРП-тата и за да се знае, защо едни български граждани плащат повече от други за битовата си електроенергия.