Коментар по материала: Доган за "новоизлюпения политик Борисов"...

News.bg публикува мненията ви без редакция.

Живея постоянно в чужбина. Независимо че съм запознат много добре какво става в Родината, убеден съм, че български граждани със статут като моя не би трябвало да имат право (морално и законно) да гласуват за български органи на местната и държавна власт по няколко причини:

1. Изборната активност на българските граждани, постоянно живеещи в чужбина, поради редица обективни причини е естествено много по-ниска от тази на гражданите постоянно живеещи в Родината.

2. Живеейки постоянно в чужда страна, българският гражданин доброволно морално се освобождава от бремето на българската политическа и икономическа система (поемайки съответно бремето на политическата и икономическа система в страната, в която се е установил). Това че осигурява финансова помощ на свои близки и роднини е ЛИЧНО морално а НЕ ОБЩЕСТВЕНО задължение, независимо от факта че постоянното му пребиваване в чужбина най-често е обществено-икономически дори и политически мотивирано.

3. Българският гражданин следва да има законното право да възстановява незабавно изборните си права в момента, в който придобива отново статут постоянно пребиваващ в Родината (повече от 6 месеца непрекъснат престой).

Ако горните предложения се облекат в законова форма, наглостта и политическата значимост на изборджията на снимката ще бъде обективно и законово обуздана до приемливо за българското (защо не и европейското) общество ниво. Това определено ще бъде от полза за всички българи, независимо къде те се намират, защото:

1. Подобни законови мерки във всички случаи ще повишат мотивацията на българите живеещи в страната да упражнят изборните си права. Подобна практика има в редица цивилизовани държави.

2. Контролът върху изборните списъци става много по-ефективен.

3. Изборният резултат по-обективно ще отразява обществената политическата нагласа В (а на ИЗВЪН) страната към момента на изборите. Абсурдно и смешно е хора, постоянно живеещи в чужбина, да гласуват за местни органи на държавната власт.

4. Ако избирателната система стане мажоритарна или поне има някакъв мажоритарен елемент, основанията за приемането на направените от мен предложения ще бъдат още по-съществени.

Убеден съм, че всички трезвомислещи българи, постоянно живеещи в чужбина ще разберат правилно мотивите на моето предложение и ще пожертват още едно свое право в името на идеята Родината им да остане в ръцете на ТЕХНИТЕ сънародници, а не в ръцете на хора, които говорят на своите гласоподаватели на език различен от българския.

Благодаря за вниманието.