Командировки на депутати отложиха промените в Конституцията. Чак другият четвъртък в 14:30 часа ще бъдат гласувани промените в Основния закон текст по текст. Гласуването бе отложено за следващата седмица заради отсъствие на членове на комисията.

Председателят на комисията Димитър Лазаров реши днес да се обсъдят измененията, а вотът да се отложи, тъй като имало опасност нито един текст да не мине.

"Работата е доста конфузна", намеси се Михаил Миков. "Кое гарантира, че другата седмица други групи и други народни представители няма да отсъстват, ядоса се социалистът. Излагаме се пред публиката и гостите", отсече червеният лидер.

Миков критикува и сметките на управляващите. "Сериозното отношение изисква присъствието на членовете на комисията", подкрепи го и Явор Нотев от "Атака".Той също настоя процедурата да не се разделя на две части - днес дебат, другата седмица - гласуване.

След като предложението им не мина депутатите от БСП и Атака напуснаха заседанието заради това, че сметките не излизали и се променяли правилата за работа на комисията.

"Не знам кой какви сметки си прави, обаче това е неуважение към комисията", коментира лидерът на БСП след като напусна заседанието в коментар на въпрос на News.bg. Той изтъкна, че депутатите от БСП са в комисията.

"Изведнъж се оказва, че това е научно-практическа дискусия, а същинското заседание щяло да бъде другия път", подчерта той и допълни: „Ние сме дошли на заседание, а не на научно практическа дискусия”.

Напусналите не били виновни, че имало отсъстващи депутати, членове на комисията. Има достатъчно членове на комисията, за да се проведе редовно заседание, коментира Миков. "Това, че на някой не му излизат гласовете, да ги е осигурил като е поканил всички да присъстват", ядоса се соцлидерът.

Днешният акт на депутатите от БСП и от "Атака" да напуснат заседанието не означавало, че бойкотират съдебната реформа. "Как ще я бойкотираме, като ние сме тук", изтъкна лидерът на БСП.

"Има кворум, трябва да има заседание", подчерта той. Явор Нотев пък е на мнение, че днес са подменени процедурните правила. Според него по-редно било да се отложи заседанието, след като било толкова важно присъствието на днешните отсъстващи. Напусналите са ядосани, че и на следващото заседание пак ще се обсъждат текстовете един по един.

Оказа се, че отсъстващите депутати са Кирил Цочев от АБВ, Красимира Ковачка и Явор Хайтов от БДЦ, Четин Казак от ДПС.