По-тежки обвинения повдигна прокуратурата на братята побойници Иван и Десислав Дамянови.

Обвинението е за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, който почина посред бял ден в центъра на Враца, пребит от двамата братя. Инцидентът потресе обществеността във Враца и вчера граждани се събраха пред МВР на мирен протест. За днес се подготвят още два протеста – пред Съдебната палата в София и във Враца.

Не петнете името на Тодор, зоват близки на убитото момче

Не петнете името на Тодор, зоват близки на убитото момче

Приятелката му е категорична, че не той е извадил метален бокс

Освен от бруталната агресия, случаят стана скандален и с това, че първоначалните обвинения, които вчера бяха повдигнати на Иван и Десислав Дамянови бяха за непредумишлено убийство.

С днешното преформулиране обвинението е вече за умишлено убийство по хулигански подбуди.   

Обвинението е за престъпление по член 116, т.1 от НК, за което се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, уточни на пресконференция във Враца Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Днес стана ясно, че Сотир Цацаров е разпоредил специална проверка в града.

Прокурор Арнаудова посочи, че обвиненията в извършване на по-тежкото престъпление са свързани с нови доказателства, които са получени след 15.00 часа вчера, с установяването и разпитите на още свидетели, които продължават и в момента.

Поредно протестно бдение във Враца

Източник: БГНЕС

Поредно протестно бдение във Враца

От пресцентъра на прокуратурата разясниха, че прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП), изпратени от главния прокурор Сотир Цацаров да извършат спешна проверка по разследването на убийството на 18-годишния Тодор Йорданов, са приели за правилна квалификацията „умишлено убийство по хулигански подбуди“ (чл. 116 от НК, ал. 1, т. 11, Пр. 1 от НК).

Тази правна квалификация е изведена от събраните допълнително нови доказателства. Тя все още не е окончателна, тъй като предстои заключение от съдебно-медицинската експертиза.

По разпореждане на главния прокурор във Враца е изпратена и мобилната криминалистична лаборатория на Национална следствена служба.

Вечерта хиляди граждани се събраха на протести във Враца и в София, на които поискаха справедливост за Тодор.

Според хората, които излязоха да протестират във Враца, новото обвинение е малко по-справедливо, но напомниха, че това няма да върне Тодор. Те искат справедливост, искат най-тежкото наказание за извършителите, съобщи Би Ти Ви.

В София беше организиран солидарен граждански протест под надслов "България е Враца". Десетки се събраха пред Съдебната палата. Присъдата трябва да е бърза и неотменима, твърдят протестиращите.