Върховният касационен съд (ВКС) решава дали да възобнови делото за убийството на Ангел Димитров - Чората по искането на главния прокурор.

Основанието, с което главният прокурор иска възобновяване на делото е решението на Европейския съд по правата на човека от 1 юли 2014 г., с което страната ни е осъдена.

Според ЕСПЧ обаче е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи - участници в операцията срещу него. ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане.
Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая. По тази присъда България трябва да плати 50 000 евро.

Припомняме, Ангел Димитров - Чората почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За смъртта му пред съда бяха изправени полицейските служители Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. След дългогодишно дело окончателната присъда на ВКС беше, че полицаите не са виновни и ги оправда.

Днес адвокатите им оспориха допустимостта на искането на главния прокурор, както и срокът, в който то е направено.

Според прокурора от ВКП причината за смъртта е спорна и че този спор според европейския съд трябва да се реши с окончателна експертиза. Прокурорът поиска ВКС да уважи искането, да отмени решението си и да върне делото за разглеждане от друг състав на съда.

Единият от оправданите Мирослав Писов каза, че застава пред съда с честта на български офицер, който е участвал в десетки разследвания срещу организираната престъпност и наркомафията.

"5 години бяхме съдени заради експертизата на проф. Стойчо Раданов, който се самоуби при мистериозни обстоятелства. Около тази смърт също се проведоха какви ли не позиции и отношения като връзка с това дело. Но фактите, които им показват недвусмислено, че експертизата на проф. Раданов е престъпление срещу българското правосъдие", каза Писов, цитиран от БГНЕС.

Според защитата ЕСПЧ не е информиран за разследването на експертизата на проф. Раданов в България и това, че е невярно медицинско доказателство.

В залата на ВКС бяха и близки на Ангел Димитров - Чората.
След заседанието, след като чу и аргументите на адвокатите, лелята на Чората каза, че от това, което чули като факти, няма нищо общо с действителността. "След 10 години, ако хората са забравили, ние не сме забравили истинската картина, която беше 2005 година", каза тя.