Европейските лидери ще предложат на Африка до 3,6 милиарда евро помощ на среща на върха в Малта днес в замяна оказване на помощ за справяне с мигрантската криза, която разтърси Европа, съобщава „Франс прес".

На изключително рядкото събитие ще присъстват около 50 лидери от двата континента. Това е част от новата стратегия на ЕС за справяне с най-големия поток от бежанци от Втората световна война насам.

С парите евролидерите ще се опитат да убедят африканските си колеги да приемат върнатите от ЕС икономически мигранти. Но много африкански държави не искат да загубят милиардите долари, които влизат в страните им от африканците, работещи в развитите европейски държави.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че европейските държави ще „подобрят сътрудничеството" с африканските държави, за да защитят бежанците, за да бъдат върнати нелегалните мигранти и да се спре трафикът на хора. ЕС също ще предложи на африканците правни канали за миграция.

Заради това срещата във Валета тази седмица е важна, изтъкна той пред журналисти.

Европейската комисия открива „доверителен фонд" за Африка с 1,8 милиарда евро. Брюксел призова страните членки да отпуснат средства, въпреки че европейски източници обявиха, че не е ясно дали ще се съберат парите. Средствата ще бъдат насочени към изкореняване на причините за миграцията, а именно бедността и въоръжените конфликти.

На срещата днес ще присъстват лидерите на Либия, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Судан, Южен Судан, Чад, Камерун, Нигер, Нигерия и други.

В четвъртък евролидерите ще проведат извънредно заседание без африканските представители в малтийската столица, за да обсъдят сътрудничеството с Турция и други световни проблеми, засягащи Общността.