Армията ни се нуждае от по-добра подготовка. Това мнение изрази в ексклузивно интервю за бТВ снайперистът от Кербала Тодор Станков.

Именно той е снайперистът, който на 27 декември 2003 г. е повалил с точния си изстрел единия от нападателите в камиона бомба, взривил се пред българската база „Индия” в иракския град Кербала. При атентата загинаха петима български военнослужещи, а други 27 бяха ранени.

12 години от трагедията в Кербала

12 години от трагедията в Кербала

При терористичен атентат загинаха наши военни

Повече от 10 години Тодор Станков е извън редовете на Българската армия. Днес бившият снайперист е висококвалифициран наемник, който изпълнява бойни и охранителни задачи в различни точки на света.

На въпрос какви са неговите лични поуки от 27 декември 2003 г., Станков отговаря, че той е взел поуките като личност в тези среди – по какъв начин да се развива и усъвършенства. Поуките трябвало да ги вземат тези, които пращат армията на такъв тип задачи, защото тя не е оборудвана специално и не е обучена за такива задачи.

С минута мълчание ветерани и близки почетоха паметта на жертвите ни в Кербала

С минута мълчание ветерани и близки почетоха паметта на жертвите ни в Кербала

В Пловдив организираха военно-тактическо състезание

Според него изцяло трябва да се промени тактическата и физическата подготовка, а също и селекцията на войниците. Той посочва, че за 10 години няма много голяма промяна. „Много хора все още ходят със сумки и 4 пълнителя на кръста, вързани на колана си…Дори някои ползват все още метални каски...да не говорим за дрехите, които зимата и лятото са едни и същи…Цялото обучение е някаква доста странна мешавица от източно и западно...много са объркани нещата според мен”, коментира Тодор Станков.

Той е убеден, че заедно с другарите му са действали адекватно и така, както трябва. Били предотвратили много повече жертви.