Ветерани, близки и приятели почетоха паметта на загиналите при атентата в Кербала.

В Пловдив ветерани от първия български батальон в Ирак организираха военно-тактическо състезание в памет на загиналите им другари, предава бТВ. Всеки от участниците в състезанието трябваше да направи 27 лицеви опори, 12 набирания и 3 по 10 метра спринт с пълно бойно снаряжение. Символиката на числата дава датата 27 декември 2003-та.

Припомняме, днес се навършват 12 години от атаката с камион-бомба срещу българската база в иракския град Кербала, при която загинаха петима български военнослужещи, а други 27 бяха ранени.

Снайперистът Тодор Станков обясни, че целият комплекс се прави в пет кръга в чест на петимата загинали. 27 лицеви опори – това е датата 27 декември от деня на атентата. 12 набирания символизират 12-ия месец на годината и 03 – три по 10 спринта.

Именно Станков е организатор на състезанието. Самият той е свалил единия от терористите в камиона бомба.

В Русе на гроба на офицерски кандидат Антон Петров - една от жертвите на атентата в база „Индия”, се събраха близки, приятели и бойни другари. Русенският рейнджър загина само две седмици, след като навърши 26 години.

Както всяка година, така и тази, специално от Пловдив пристигнаха и колегите на Антон от 68-а бригада „Специални сили”.

Командирът бригаден генерал Явор Матеев заяви, че където и да се намира българският военнослужещ – у нас или по света, когато воюва го прави под български флаг и в интересите на България.

В памет на Антон, всяка година по Коледа семейството му дава стипендия на ученик от гимназията, в която той е учил.

В Карлово също почетоха паметта на петимата български военнослужещи с панихида и възпоменателен военен ритуал и минута мълчание. Годишнината бе отбелязана пред „Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм”. Присъстваха зам.-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Груди Ангелов, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, близки на загиналите, техни приятели и колеги.