Нови четири кметства в община Джебел ще работят "на колела". В Албанци, Брежана, Рът и Рожденско в момента живеят съответно 6, 15, 20 и 22 души, но по Избирателния кодекс те имат право да изберат кмет чрез директно гласуване. Преди местните избори през 2015 година там по настоящ адрес се водят съответно 119, 161, 137 и 136 души, пише "Родопи24".

Административният съд в Кърджали отмени решение на Общинския съвет в Джебел за закриването на четири кметства. Делото е образувано по жалба на изпълняващия длъжността областен управител Селвие Ахмед, който оспорва като незаконосъобразно решение от 17 септември т. г. с което се закриват кметствата Албанци, Брежана, Рът и Рожденско.

Според областния управител закриването им е в нарушение на факта, че би трябвало да придобият статут на кметства, тъй като имат население над 100 души. Мотивът, че в тези населени места живели много по-малко хора и няма имот, който да може да се ползва за административна сграда. Решението за закриване е прието в Общинския съвет с гласовете на 18 от общо 21 общински съветници.

Решението на ОбС-Джебел за закриване на кметствата е прието в нарушение на разпоредбата на Закона за административно-териториално устройство на Република България, което предвижда допитване до населението. Освен това мотивът, че в тези села няма държавен или общински имот, който може да бъде използван като административна сграда, не е достатъчно основание за вземане на решение за тяхното закриване, е посочено в мотивите на съда.

Справка показва, че в четирите села по постоянен адрес се водят над сто жители.

Не е спазено разпореждането на закона за искане за закриването на тези кметства, подписано най-малко от 25 на сто от избирателите, за разглеждане на това искане от общинския съвет в едномесечен срок и негово решение за провеждане на допитване чрез референдум или подписка. Едва при положителен вот от допитването Общинският съвет взема решение за закриване на кметство.

Съдът отменя Решението на Общинския съвет в Джебел, с което са закрити кметствата Албанци, Брежана, Рът и Рожденско. То може да се обжалва пред ВАС в 14-дневен срок от съобщението за неговото изготвяне.

Очаква се в началото на следващата година в четирите населени места да има избори за кмет. Победителите ще работят във... фургони.

Интересното е, че през 2007-ма година имало предложение за закриване на село Албанци, където живеели едва двама души и се готвели да заминат при близки в Турция.  Днес реално в Албанци, простиращо се върху 81 хектара, живеят шестима. Според териториално звено „ГРАО"-Кърджали, в селото по постоянен адрес има 13 души, а по настоящ- 119.