Жената, изоставила 11-месечната Владислава в Пловдив, е изоставяла и едно от по-големите си деца. Става въпрос за 9-годишния й син Даниел.

Бащата на момчето работи като международен шофьор на камиони. Лилия Делева е живяла с него и детето в Испания.

Георги Георгиев разказва пред БиТиВи, че Лилия не работи, била мързелива. Лъжела, крадяла и манипулирала хората. Той казва, че през 2005 г. били при него на квартира. Той помогнал на майка й и сестра й. Били намерили работа и на Лилия.

След две години се родил малкият Даниел. На петия месец майката казала, че заминава. Оставила го, но тогава се върнала. Георгиев споделя, че се прибрали в България и на две годинки Лилия му оставила детето.

Той твърди, че всичко е документирано в полицията в Испания и в България. Бащата поискал майката да му подпише пълномощно, за да може да вземе сина си и да го гледа, но тя отказала.

Шефката на дирекция „Социално подпомагане” Надя Танева е категорична, че тази информация от втория съпруг на Лилия Делева не била известна на социалните работници. При тях никога не била постъпвала такава информация, затова щели да я проверяват.

Майката за втори път изоставя малката Владислава. След първото изоставяне на момиченцето, то е било върнато на майката, след което е било в приемно семейство. Тогава майката и детето били с бащата, който работел. Живеели в много добри условия.

Надя Танева обясни, че докладът на социалните доказва, че родителите полагат адекватни грижи за детето към момента, в който е проучвано семейството. Другите две деца са гледани добре, посещават редовно училище, не са лишавани от нищо. Шефката на социалните уточни, че това, че в момента децата живеят при баба си, не означава, че не са гледани добре и че са изоставени от майка си. Тя обясни, че ситуацията се отразява много травмиращо върху другите две деца и в момента социалните работят с тях. Те били притеснени, че три дни се говори за майка им и не искали да ходят на училище.

От своя страна Александър Миланов от Национална асоциация за приемна грижа заяви, че майката не бива да се демонизира. В същото време не бива да се отрича и фактът, че случващото се е много тревожно.

Той отбеляза, че е тревожещо поведението на социалните служби, които искат децата от приемни семейства да бъдат връщани в родните им на всяка цена. Имало масова практика за връщане на децата, без да е ясно дали родителите имат възможност и условия да се грижат за децата си.