Средствата за образование и квалификация, отделени от държавата, дават добри резултати. Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който откри национален форум на тема „Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция”, организирана по повод 8 април - Международен ден на ромите.

Калфин коментира, че това е тема, която не би трябвало да се изчерпва само с един ден. "Развитията през последните години ме карат да твърдя, че темите, свързани с ромското включване и толерантността трябва да бъдат ежедневно в дневния ни ред. Днес се отбелязват не само жертвите на Холокоста, а и за активно международно движение на ромите и отстояването на техните права”, обясни министърът.

В първи клас циганчетата са 20%, в 12 клас - 1%

В първи клас циганчетата са 20%, в 12 клас - 1%

Между тези 1 и 20% сме загубили таланти, кахъри се Кунева

Той бе категоричен, че толерантността е основен въпрос, който изисква спазване на правила, солидарност. "Имаме прекрасни примери с хора с високо образование, интегрирани в обществото. Има много млади роми, които учат медицина. Трябва да се научим да ценим тези примери”, каза още социалният министър.

„Опитите напоследък, свързани с икономическата криза и бежанската вълна, усещането за нестабилност, създават страх, който затваря хората. Не трябва да допускаме тази изолация и пукнатини между части на нашето общество”, коментира Калфин. 

Той постави въпроса, какво искаме да постигнем с европейските фондовете като инструмент. Калфин подчерта важността на темите, свързани с образованието, възможността за ранно включване в детски заведения.

Положителното и това, което дава резултати, са две години предучилищно образование, целодневната форма на обучение – дейности, които очевидно показват своята полезност”, коментира Калфин.
По думите му, колкото по-рано започне обхващането на децата, толкова по-добри са резултатите.

Като друг положителен пример Калфин даде здравните медиатори – добра  практика, която има нужда да бъде разширена. „Ние се опитваме да насочим средствата да дадем възможност на хора, които искат да работят, да имат тази възможност. Имаме такива средства за професионално обучение и по ОП „Развитие на човешките редсурси” и по НПДЗ", посочи той.

От регистрираните над 300 хил. безработни половината са без образование или образование по-ниско от средното. Това са хора, които ако не бъдат извадени – няма как да очакваме, че техните семейства няма да живеят в бедност”, коментира социалният министър.

Той подчерта, че има идея всички средства по различните оперативни програми да бъдат управлявани от един обществен съвет или комисия, така че да се постигне по-голяма ефективност.

Калфин коментира, че заедно с Министерство на регионалното развитие разработват наръчник за общините във връзка с ромските гета и случаи като този в Гърмен.