След 11 дни на интензивни преговори в Париж домакинът публикува проекта за споразумение за борба с климатичните промени, който разкрива, че страните остават разединени по няколко ключови проблема, съобщават „Франс прес”, БиБиСи, Ройтерс и „Гардиън”.

Френският външен министър Лоран Фабиюс, който председателства преговорите, разкри последния проект за споразумение след тридневни непрекъснати преговори, имащи за цел разрешаване на най-спорните моменти.

Част от проблемните въпроси са: кой трябва да поеме цената за насочване на света към енергийна система с малко въглеродни емисии и колко често страните трябва да бъдат подканвани да ускоряват усилията.

По този проблеми призовавам да ускорите консултациите, за да намерите компромисни решения, изтъкна Фабиюс пред участниците на световната конференция на ООН за климата, която започна във френската столица на 30 ноември.

Той добави, че новият проектотекст е от 29 страници, след като в събота беше от 43 страници. По думите му ¾ от спорните точки са разрешени.

Постигнахме напредък, но все още много работа остава за вършене. Нищо не е съгласувано, докато всичко не бъде съгласувано, категоричен е френският топ дипломат.

На преговорите участват представители на 195 държави. Те имат за цел намиране на обща основа за контрол на парниковите емисии, които застрашават планетата. Но все още сред страните има големи разминавания и много различни визии как да се действа.

Междувременно САЩ обещаха да удвоят до 861 милиона долара помощта за страните, засегнати от климатичните промени.

Конференцията трябва да приключи на 11 декември.