Отново стана време за български футбол. Ботев (Враца) и Берое ще имат честта да открият новия сезон в България. Новаците в елита са два - Царско село и Арда (Кърджали), а и първенството вече е с ново име - efbet Лига. 

Първият двубой е с начален час 18:45 на стадион "Христо Ботев" във Враца. 

В Стара Загора се подсилиха с нападател в лицето на Зоран Йосипович, който трябва да се пребори за титулярно място с легендата Мартин Камбуров. Вторият вратар Георги Аргилашки премина в Ботев (Пловдив), но старозагорци успяха да му намерят заместник - Пламен Колев. Юлиян Ненов се завърна от Мароко в България, за да играе за заралии. 23-годишният краен бранител Петко Цанков беше привлечен като свободен агент от Витоша (Бистрица). 

"Изисквам от себе си, ако развия себе си, ще развия и клуба. На новите играчи ще им трябва време, но съм доволен, че запазихме ядрото и то се вижда. Искам да сме агресивни, получавахме и червени картони, но и това влиза в играта. Отборът ни има качества, трябва да си повярваме, да надградим, работим върху това да побеждаваме", заяви старши треньорът на "зелените" Александър Томаш пред "Диема" в навечерието на мача.

Той няма да може да разчита на Вандерсон и Георги Ангелов, които все още не са готови след претърпените тежки контузии.

На вратата на Берое почти сигурно ще видим Душан Перниш. Пред него в отбрана ще действат Иван Бандаловски, Ерол Алкан, Никита Баранов и Александър Василев. В средата на терена Томаш ще разчита на Александър Цветков, Карлос Охене и Иван Минчев. Мартин Камбуров ще бъде подпомаган от Педро Еуженио и Рубен Бриджидо.

Александър Томаш: Трябва да си повярваме, да надградим

Александър Томаш: Трябва да си повярваме, да надградим

"Ще му трябва време на Йосипович, но той може да расте покрай Камбуров"

Христо Златински от тази кампания ще носи екипа на врачани. Последният му гол в елита на България е от 2015 година, когато вкара точно на Берое, като част от Лудогорец. След като разтрогна с Левски, Валери Божинов тренираше с Ботев, но все още не е подписал, защото чака оферта от чужбина. Последното ново попълнение във Враца е Апостол Попов. Сашо Ангелов ще може да разчита и на Ангел Лясков, който премина под наем в тима от ЦСКА.

Вероятният състав на Ботев (Враца) е Красимир Костов, Андреас Васев, Илия Миланов, Венци Керчев, Ангел Лясков, Вълчев, Атанасов, Христо Златински, Ивайло Михайлов, Генов, Валери Домовчийски.

Апостол Попов си спечели договор с Ботев (Враца)

Апостол Попов си спечели договор с Ботев (Враца)

Опитният защитник прие предложения му договор

Ивайло Стоянов от Петрич е главен арбитър на срещата, а негови помощници ще бъдат Велислав Миленков от Благоевград и Димитър Стоиловв от Кюстендил, а четвърти съдия е Георги Иванов от София.

В историята на най-високото ниво на българския футбол "Берое" е надделявал над "Ботев" 23 пъти, а 21 са победите на сметката на "врачани". 8 са двубоите завършили без победител, а головата разлика е 83:65 в полза на "зелено-белите". 26 са срещите във Враца, където "Берое" има 3 победи, "Ботев" 17, а равенствата са 6. Най-честият резултат между двата тима е 2:0 за "Ботев" (7 пъти). "Берое" се намира в серия от четири мача без загуба от този противник.

През изминалата кампания "Берое" победи този съперник два пъти - с 4:0 в Стара Загора и с 1:0 във Враца.