Изминалите шест кръга показаха, че настоящият шампионат в Първа лига засега е много оспорван. Дори някои го определят като атрактивен. Хубавите мачове не са малко и това дава надежда, че качеството се повишава. Кризата доведе до това, че се залага на повече български специалисти и футболисти, което прави двубоите по-привлекателни. Почти всяка среща е непредсказуема и често крайният резултат бива определен в последните минути. 

Наличието на голям брой равностойни отбори засилва много интригата и, ако това продължи и в следващите месеци, ще е отлична новина за родния футбол. Публиката по трибуните също е фактор, който влияе много положително на играта.

Лидер, за някои неочакван, е Берое. Тимът на Димитър Димитров-Херо играе много приятен и атакуващ футбол. Чужденците са на ниво и това прави "зелените" много ефективни в атака. Не случайно, заралии са най-резултатни. Те имат 17 вкарани гола. Те имат допуснати само 3 попадения, всичките в едно полувреме срещу Ботев (Пловдив). Все пак, Берое все още няма мачове с останалите тимове от Топ 5 и гостуването на Лодугорец ще бъде много сериозен тест за амбициите на клуба.

Снимка 496968

Източник: LAP.bg

Шампионите от Лудогорец са на второ място. Те печелят точки и вкарват голове без да блестят. Но в някои от срещите имат огромни трудности и с тази игра няма как да бъдат доминаторът от последните години. За тима е важно да влезе в групите на Лига Европа, а това от своя страна ще даде повече шансове на конкуренцията в родния шампионат. "Орлите" имат резерви в обиграването на новите си попълнения.

Арда (Кърджали) сензационно е на трета позиция. Опитният специалист Николай Киров успява да накара своите възпитаници да играят атакуващо и с високо темпо. Тимът има голямо предимство, че този сезон вече домакинства на своя стадион и зажаднялата за футбол кърджалийска публика дава допълнителни сили на футболистите. Все пак, Арда играе срещу съперниците на Берое от предишния кръг и тепърва ще трябва да се доказва срещу силните.

Снимка 497028

Източник: LAP.bg

ЦСКА е едва на четвърто място, но разликата с първия е само две точки. "Армейците" във всеки кръг участват в зрелищни мачове, в които интригата е до края. Тук стои същата дилема -  като тази пред Лудогорец. За първи път от много години "червените" са на крачка от групите на Лига Европа. Евентуалните минимум 6 допълнителни мача ще доведат до голяма умора. Но от друга страна, за доброто на българския футбол е да дойдат у нас силни отбори. Доказателството е мачът на Локомотив (Пловдив) с Тотнъм. А и е напълно възможно минимално количество публика да бъде допусната на стадионите за евродвубоите.

Локомотив (Пловдив) е също с 12 точки като Арда и ЦСКА. "Смърфовете" продължават да играят много приятен футбол. Те имат две загуби в дербито с Ботев (Пловдив) и навън срещу Лудогорец. Срещу силните Локомотив играе силно. Важното е да не се губят точки срещу по-непретенциозните съперници, както това се случи през миналия сезон. Мачът с ЦСКА в неделя е важен тест за Бруно Акрапович и компания.

Снимка 496914

Източник: LAP.bg

Левски постигна три последователни победи и показа, че ще бъде фактор през настоящия шампионат независимо от кризата. Тежката ситуация накара ръководството да предприеме ход, който по всичко личи ще даде плодове. Запълването на отбора с български футболисти, които при политиката на предишните шефове нямаше как да вземат ръка, направи стила на игра по-атрактивен и феновете реагират положително на това. Програмата обаче е такава, че най-важните мачове са в края на първото завъртане - последователно срещу Лудогорец, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА.

Царско село стартира добре настоящата кампания. Тимът от полите на Витоша допусна първите голове във вратата си едва в шестия кръг. Засега отборът играе за 0:0, което се случи на три пъти. Ако поведението в атака не бъде променено от Любослав Пенев, нищо добро не очаква да се случи с "царете" в следващите кръгове.

Снимка 496794

Източник: LAP.bg

Новакът Монтана също играе привлекателно и атакуващо. Срещу Левски тимът беше разгромен, но дори в тази среща в началото изявата на футболистите беше добра. Никола Спасов умее да прави промени в трудните ситуации, което си пролича особено при обрата срещу Ботев (Пловдив). Тимът играе оспорвано с всички, което прави мачовете му много приятни за гледане.

Другият отбор от Севрозапада Ботев (Враца) има представяне, характеризиращо се с големи амплитуди. Момчета на Антони Здравков смачкаха шампиона Лудогорец в първия кръг. Те играха добре с Локомотив  (Пловдив) и ЦСКА и отстъпиха минимално в мачове, в които можеха да вземат нещо. След това обаче бяха разбити от Берое и не можаха да победят Арда у дома с човек повече. Успехът им като гост на Царско село показа, че нямат желание да треперят за мястото си сред най-добрите до края на шампионата.

Снимка 495735

Източник: LAP.bg

Другият новак ФК ЦСКА 1948 е голяма енигма. Тимът има сериозна селекция и опитен ръководител в лицето на Красимир Балъков. Но играта е прекалено стерилна и не може да грабне окото. Въпреки доброто нападение, новакът трудно бележи. От друга страна добрият вратар и относително стабилната защита не допускат голове. Така само в мача с ЦСКА, завършил 2:2, имаше голове и в двете врати. В последния кръг слабостите си проличаха при разгрома от Левски, довел до малко очакваното напускане на Йордан Юруков.

В Ботев (Пловдив) големите сътресения в ръководството могат да повлекат клуба дори до изпадане. "Канарчетата" започват добре мачовете си, но в края са много уязвими и получават важни голове. Интересно е дали Ферарио Спасов ще успее да стабилизира играта след изгонването на някои от тарторите на тима. Засега проблемите пред популярния пловдивски тим изглеждат огромни. Единствената утеха е победата в дербито с Локомотив (Пловдив).

Черно море се намира на 12-а позиция, но това се дължи най-вече на тежката програма. Варненци играха в четири поредни кръга с четирите най-силни отбора. В тях те взеха само една точка, независимо че не остъпваха игрово. Мачът с Арда трябва да се окаже повратна точка и през следващите седмици "моряците" се очаква да започнат да се изкачват нагоре в класирането.

Снимка 495827

Източник: LAP.bg

Славия завърши много силно предишния сезон и заслужено грабна бронзовите медали. "Белите" не можаха да използват инерцията и започнаха катастрофално настоящата кампания. Това доведе до раздялата със Златомир Загорчич. Александър Тарханов остави добри впечатления при предишния си престой на "Овча купел" и е длъжен бързо да вдигне морала. Защото изоставането става значително. По всичко личи, че Славия няма да може да се бори за Топ 6 през този сезон. Въпреки това "белите" са показвали, че могат да изненадат всеки и това превръща двубоите им постоянно в енигма.

Етър е фаворит за изпадане и в момента върви по пътя, извървян от Витоша (Бистрица) през предишните сезони. Първите 6 мача бяха загубени, но не във всичките това беше заслужено. Срещу Лудогорец навън "болярите" бяха на крачка от сензация. И в София срещу Левски Етър игра добре, като дори вкара първия си гол за сезона. Оставането на Петко Петков и добрите новини за финансовото състояние дават някаква надежда. Срещата в София срещу новака ФК ЦСКА 1948 ще даде отговори дали Етър има шансове за оцеляване в елита.

"Светлината в тунела" в родния шампионат е налице. Може да се надяваме нещата да продължат да се развиват в положителна посока. Или родният футбол ще се върне в добре утъпкания коловоз от последните сезони, когато случващото се извън терена обезмисля, това което става на футболните игрища.

Снимка 497006

Източник: LAP.bg