Днес преди обяд в Бейрут се открива 14-та среща на високо равнище на страните от Арабската лига. Главна тема на дискусиите на ръководителите на 22-те страни-членки е саудитската инициатива за мир в Близкия Изток.

Генералният секретар на лигата Амр Муса определи случващото се в окупираните територии като недопустимо. Според него, позицията на арабските страни по отношение на израелско-палестинския конфликт е била опетнена и невярно представяна посредством кампании за дезинформация. Амр Муса изтъкна, че целта на арабската среща на високо равнище е да се отправи призив за мир в съответствие с международните закони, резолюциите на ООН и принципа "земя срещу мир".

"Искам да поясня, че нашата позиция не е насочена срещу Израел като страна, а срещу израелската окупационна политика и отричането на палестинските права. Ако тези въпроси намерят решение, няма да има конфликт между Израел и арабските страни", подчерта той.

Палестинският лидер Ясер Арфат няма да участва във форума, след като израелското правителство му постави неприемливи условия срещу възможността му да напусне Рамала, където е блокиран от 3 месеца. Палестинският лидер ще направи телевизионно обръщение към участниците.

Междувременно, израелски танкове и булдозери са навлезли в автономните палестински територии близо до град Рафа в южната част на ивицата Газа, съобщиха палестинските сили за сигурност. При израелската операция избухнала престрелка, при която бил ранен един палестинец.