протести Инспекцията по труда започна проверка в “Химко” – Враца, по сигнал на синдикатите в торовия завод, заради предстоящите драстични съкращения на работници от комбината.

Според синдикатите ръководството на комбината не е провело разговори с работниците и служителите за уточняване на критериите, по които ще бъде намален персоналът.

Вчера със заповед на мениджърския екип “Химко” официално спря работа. На бюрото по труда и на други социални ведомства, както и на синдикалните организации в завода бяха изпратени уведомления, че от 22 февруари ще бъдат съкратени две трети от работниците в предприятието.

Според Румяна Вълковска, лидер на КНСБ в “Химко”, тези уведомления не са били придружени с други необходими документи, което е поредното нарушение на Закона за насърчаване на заетостта.

Още:

“Химко”–Враца спира работа. 610 работници са предупредени, че на 24 февруари ще получат заповедите си за уволнение. Решението е взето на заседание на Съвета на директорите на “Химко” и дъщерното дружество “Хименерго”. Това заяви председателят на Управителния съвет на завода, Николай Вузев.

На портала на комбината са залепени две заповеди – за спиране на производството и за недопускане на работници и служители в “Химко”. В завода могат да влизат само останалите за дежурство около 200 души.

Масовото уволнение не е изненада за нас, заявиха на пресконференция лидерите на КТ “Подкрепа”. Очакваме протестите да започнат от утре сутринта, когато работниците от първа смяна няма да бъдат допуснати до работните си места.

Този заповед означава само едно – това е началото на края на “Химко”, коментира председателят на синдиката в торовия завод Емил Димитров.

Фактът, че се уволняват само работници, доказва, че производството няма да бъде възстановено. Торовият гигант се разпада технологично, инсталациите са замръзнали, като част от тях са нарязани за скраб, допълни той.

Няма да атакуваме в съда, защото вече не виждаме смисъл, коментираха и ръководителите на производства.