Александър Морфов се оттегля като ръководител на академичната трупа на Народния театър. Морфов, който е режисьор-постановчик на 7 от най-хитовите спектакли в театъра, ще изпрати писмо до министър-председателя Симеон Сакскобургготски, с което да поиска оставката на министъра на културата Божидар Абрашев и неговия заместник, Румен Димитров.

Трупата на Народния театър моли премиера да се занимае по спешност с положението в театъра, с което Министерството на културата не е в състояние да се справи вече шести месец. Морфов и актьорите искат да се промени статута на Народния театър, който да стане финансово независима институция, субсидирана от държавата.

Преди 5 месеца Божидар Абрашев излъга, че ще помогне да се решат проблемите на Народния театър, за да се измъкне от ситуацията, заяви Морфов, който се оттегля, защото се чувства безсилен да ръководи трупата на театъра, докато Министерството на културата съществува в този вид.

Изморих се, нямам сили да понасям тази помия, всичко напредничаво се сваля от ефир, аргументира оттеглянето си режисьора. Той разказа още, че проектът за построяването на кафе пред театъра, което да подпомогне за самоиздръжката е на ръководството на Народния, но е бил откраднат и сега фирмата “Фаст сървис” на Слави Бинев печели по 100 000 лева на месец, срещу наем от 350 лева.