Наредба за ветеринарно-санитарните изисквания за отстреляния дивеч и при производството и предлагането на пазара на месо от дивеч прие днес на редовното си заседание Колегиумът на Министерството на земеделието и горите (МЗГ), съобщи пресцентърът на ведомството. С нея се определят изискванията за одобряване на предприятия за производство на месо от дивеч. Тези предприятията трябва да имат достатъчно големи хладилни помещения, такива за разфасовка и друга обработка, както и за пакетиране и експедиция.
Наредбата е в съответствие с Директивата на ЕС № 92/45/ЕЕС относно общественото здравеопазване и здравните проблеми при животните и е във връзка с отстрела на дивеч и предлагането на пазара на месо от дивеч.
Колегиумът на МЗГ прие и Наредба за ветеринарно-санитарните изисквания при производството и предлагането на пазара на месо от зайци и месо от дивеч, отглеждан във ферми. Предприятията, които произвеждат месо от зайци, трябва да отговарят на изискванията за одобряване на птицекланици. Производството на месо от дивеч, отглеждан във ферми се извършва в одобрени кланици, съгласно Наредба №7 от 19 март 2002 г. за ветеринарно-санитарните изисквания към животните, предназначени за клане. Предприятията за производство на прясно месо и птиче месо се одобряват за клане и разфасоване на зайци и дивеч, отглеждан във ферми, при условие, че са оборудвани за тази цел и производство се извършва при спазване на хигиенните изисквания.
Наредба за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане прие още днес на заседанието на Колегиумът на министерството. С нея се определят минималните ветеринарномедицински изисквания за намаляване до минимум страданията на животните при транспортиране за клане, подготовка за клане, клане или умъртвяване. За животните в кланиците е необходимо да се осигурят помещения за настаняване, условия за ограничаване на движението, съоръжения за зашеметяване и умъртвяване, както и условия за пълно обезкървяване.