Въпрос от Adverta: Няма ли да започва интервюто?

Александър Александров - Собственик: Има още пет минути, моля за малко търпение:)

Въпрос от Ivostiil: Кога започнахте реално да печелите от нюз-а ?

Александър Александров - Собственик: Този въпрос може да се раздели на две части. Първата част - за самата стойност на марката. Аз смятам, че цената, която постигнахме при закупуването на сайта беше изгодна и в този смисъл започнахме веднага да печелим от това, че купихме такава престижна марка. Втората част е кога фактически приходите от нюз-а са надвишили разходите? Тук не мога да бъда сигурен в точната дата, но мисля че от края на 2006 година сайта работи на нетна печелба.

Въпрос от Ivostiil: Само от реклама ли печелите ?

Александър Александров - Собственик: Предимно от реклама печелим на този етап.

Въпрос от lipsata: Здр. , кога да очакваме отчета на "Уеб Медиа Груп" за Q3?

Александър Александров - Собственик: Отчетът е публикуван в съответствие със законовите рамки.

Въпрос от saitaeu: Какъв е принципът на генериране на ИД-тата на новините?

Милослав Йосифов - Гл. редактор: Случаен.

Въпрос от georgivar: Променила ли се е аудиторията (като профил, а не като конкретни хора) през тези години и ако се е променила правите ли промени в сайта поради това?

Александър Александров - Собственик: С разпространението на интернет достъпа в България се разшири и профилът на аудиторията на нюз-а. В началото News.bg се посещаваше предимно от работещи българи. А за емигрантите сайтът винаги е бил един от основните източници на информация за България. Сега в сайта влизат много повече хора от домовете си, които търсят новини в интернет. Това налага засилване на социалната тематика в съдържанието на сайта.

Въпрос от georgivar: Коя беше най-голямата грешка на нюз.а през тия 10 години?

Александър Александров - Собственик: Грешките бяха много, но нито една не беше фатална. Когато си пионер и се опитваш да съчетаваш две динамични среди като интернет и журналистика, няма как да не грешиш:))))

Въпрос от georgivar: Кога онлайн медиите в България ще придобият влияние като традиционните медии?

Александър Александров - Собственик: Интернет медиите започват да имат влиянието на традиционните медии. За това говори числеността на аудиторията на нюз.бг, която надвишава аудиториите на големите ежедневници и седмичници.

Въпрос от Стас: Има ли за вас новина, която е "табу", т.е. има фактори, които правят новината невъзможна за публикуване?

Милослав Йосифов - Гл. редактор: Не. Съществуват теми, които нюз.бг смята, че не трябва да бъдат отразявани.

Въпрос от NoNames: Технически въпроси: 1. Колко души е екипът Ви? 2. Статистика за сайта Ви - трафик, посещения (уникални и общо)? 3. Имате ли проблеми със т. нар. специални служби? Т.е. "интересуват" ли се от посетителите и личностите, които публикуват и коментират на сайта? 4. Подкрепяте ли инициативата "Свобода, а не страх" против "подслушването" в нет-а? (http://svobodata.org/) Благодаря Ви!

Александър Александров - Собственик: За сайта работят 12 журналисти, фото отдел, видео отдел. Но все пак трябва да се има предвид, че сайтът работи 365 дни в годината по 24 часа.

Милослав Йосифов - Гл. редактор: За статистиката може да погледнете данните на Nielsen Online. За 10 години сме имали само два пъти, но нашите юристи се грижат за интересите на нашите потребители и се справиха. Подкрепяме инициативата.

Въпрос от синьо знаме ще гори: Модераторите Ви на щат ли са или на доброволни начала?

Александър Александров - Собственик: Модераторите работят на граждански договори регламентирано за всички сайтове на Уеб Медия Груп.

Въпрос от IstinaTa: От край време се знае, че за да се задържи една силна медия на пазара е нужно тя да бъде или силно лобирана или силно независима. Аз вярвам, че вие сте намерили правилният път към някаква междинна формула за успех, но искам да попитам 2 въпроса директно: Въпрос 1-> Според вас до колко е възможно една медия да запази неутралитет и евентуално да покаже своето наистина независимо мнение? -Без външни лобита -Без вмешателства -Без игри Въпрос 2-> Имали ли сте в своята работна история подобни предложения и според вас това често явление ли е? С уважение, Николай((ИстинаТа))

Милослав Йосифов - Гл. редактор: Нюз.бг е собственост на компанията Уеб Медия Груп, която е публично дружество, което защитава интересите на своите акционери. Като медия обаче нюз.бг се стреми да бъде напълно независима и за радост има финансовата самостоятелност да си го позволи. Опитите за лобиране чрез медиите са ежедневни, но ние не сме се подавали на това изкушение.

Въпрос от NoNames: Цитат: "Милослав Йосифов - Гл. редактор:...Съществуват теми, които нюз.бг смята, че не трябва да бъдат отразявани...." А именно? Коя тема *не трябва* да бъде отразявана? Любопитен съм! :-)

Милослав Йосифов - Гл. редактор: Докато аз съм главен редактор няма да има жълти новини и чалга.

Въпрос от травестита: Какви методи за забременяване използвате в news.bg?

Милослав Йосифов - Гл. редактор: В нюз-а идват на работа предимно млади хора, които в процеса на съзряване понякога забременяват:)))

Въпрос от Velika-Bulgaria: kirilizatora ne raboti vuprosa mi e : OPITVALA LI SE E NYAKOYA POLITI4EKSA PARTIA DA VI PREDLAGA PARI ZA SKRITA REKLAMA

Александър Александров - Собственик: Опитвали са, но не са предлагали достатъчно. Перефразирайки един банкер, ще кажа, че ние сме скъпи за клиентите си.

Въпрос от ЧистачЪт: Здравейте и честита годишнина. Много здраве и бъдещи успехи.. Нямам въпроси..:))

Александър Александров - Собственик: Жив и здрав и благодаря. И ние нямаме отговори.

Въпрос от травестита: Как се казва русата мацка от снимката (зад ЦРТ-мониторчето), семейно положение, годинки? Кога най-после ще и купите ТФТ мониторче на момичето?

Александър Александров - Собственик: Снимката е от преди 7 години, когато нямаше TFT монитори в България. Сега за радост всички си имат. Освен главния редактор, който не иска. Иначе "мацката" отдавна не е част от екипа, но може да я ако я потърсите по ТВ.

Въпрос от Kosio: Не смятате ли, че правописните грешки допускани в новините влияят негативно на аудиторията? Да съгласен съм, че съдържанието е по-важно, но за лидерите е минус да си позволяват такива неща! Също бих желал да обърна внимание на контрола върху коментарите, трябва да е по-сериозен! Към аватарите също. Вашето мнение - необходимо ли е това?

Милослав Йосифов - Гл. редактор: Категорично правописните грешки влияяат негативно. Това е стара наша слабост, ежедневно се борим с нея. За форумите мога да кажа, че границата между чистенето и цензурата е твърде тънка.

Въпрос от Шуменец: Какво ви е отношението към коментарите на читателите към статиите. Интересуват ли ви, четете ли ги, съобразявате ли се с тях, обиждат ли ви някой мнения и т.н....?

Александър Александров - Собственик: Всички ние четем много внимателно постингите. Смятам, че колегите като цяло се отнасят много сериозно към тях, макар и да е необходима по-голяма обратна връзка. Форумите са много важен коректив и са едно от най-големите ни богатства, с което ние се гордеем.

Въпрос от Zin: Здравейте пак. Моите въпроси са по скоро критични .. но те са насочени към вас не с лоша цел, а с цел тези неща да се коригират .. ако е възможно! Втори въпрос: Вторият ми въпрос е свързан с новините от типа, влак прегази човек .. и т.н. на които слагате снимки точно на въпросния прегазен човек. Разбирам че това е автентична снимка, но правилно ли е такива снимки да се публикуват заедно с новината? Говоря за снимки на които направо се вижда каймата на прегазения човек. Все пак вашият сайт се посещава и от хора с лабилна психика, бременни .. деца и т.н.

Александър Александров - Собственик: Ние не сме от крайните медии, но смятаме, че такива снимки отразяват реалния живот, а ние не бива да бягаме от него.

Въпрос от taz: Не мислите ли, че трябва потребителят да има възможност за избор дали да ползва вградения кирилизатор или не? За хората ползващи нормално кирилица при работа с компютър, тази "екстра" е отвратителна. Клавиатурната подреба по БДС е просто уникална - няма нищо общо със стандарта.

Милослав Йосифов - Гл. редактор: Потребителят има право да не използва вградения кирилизатор.

Въпрос от emk0: Има ли конкуренция между онлайн медиите в България и различна ли е от тази в печатните издания, радиото, телевизията ?

Александър Александров - Собственик: Конкуренцията между онлайн медиите е много сериозна, но е различна от тази при класическите медии, защото всички имат обща цел, а тя е да се увеличи делът на интернет рекламата.

Въпрос от sushiclub: Въпроса ми е и към двамата: Имате ли партийни пристрастрия?

Александър Александров - Собственик: Аз нямам никакви партийни пристрастия.

Въпрос от Тамплиер: Няма ли начин да има линк към личният блог на всеки потребител в нюз.бг, когато потребителя желае и не нарушава правилата! Говоря за личен блог необвързан с http://ibox.bg/. Също мисля, че http://ibox.bg/, като цяло е добра идея, но в момента е на примитивно ниво. Как смятате да я развиете и да облагодетелствате нюза като цяло?

Александър Александров - Собственик: Работим по въпроса и когато довършим Ibox.bg ще има подобни функции.

Въпрос от Kosio: Към въпроса на ЗИН по повод снимките и новините. Новина съдържаща подобна снимка, която се отваря след като се влезе в самата новина - заглавието й може да съдържа някакъв знак който да предупреждава какво е съдържанието на материала. Господа, правете по-често такива събеседвания с аудиторията си. Ние само можем да Ви помогнем да станете по-добри! Както казахте - създадените от нас материали са ви най-ценното! Ползвайте ни - безплатни сме :)

Александър Александров - Собственик: Това е добра идея, ще го видите в новия нюз.

Въпрос от Каменица: С какъв капитал започнахте през 1998 г. и по какъв начин намирате средства за функционирането на информационния портал? Какъв подбор правите когато назначавате журналист на пост в медията и от кои университети взимате кадри? Предлагате ли стажове за студенти?

Александър Александров - Собственик: През 1998 година не притежавахме нюз-а. Сайтът влезе в портфолиото ни през 2001 година. Набираме средства чрез генериране на акционерен капитал и чрез облигационни заеми. Правим много строг подбор за журналисти и предлагаме стажове на хора от елитните университети. В момента в нюз.бг работят само възпитаници на СУ.

Въпрос от Конспиратор: Какви са Вашите бъдещи планове и какво можем да очакваме или да не очакваме ние ежедневните читатели на news.bg?

Александър Александров - Собственик: Скоро ще има нов дизайн, повече видео новини, нови възможности, още автори, още девойки в нюз-а:))), по-малко грешки:), нови форми за реклама.

Милослав Йосифов - Гл. редактор: Благодаря на всички за въпросите! Отиваме да работим. Чао!:)))