Точно в 18.28 часа папа Йоан Павел Втори целуна пръстта, събрана от всички краища на българската земя и така благодари на българския народ за гостоприемството. Тя беше поднесена в кошничка от две деца, облечени в национални носии. Папата благослови децата.

Самолетът на Азербайджан Еърлайнз, с който Светия Отец пристигна в България, закъсня с 15 минути. На летище София го посрещнаха външният министър Соломон Паси, началникът на протокола на българския президент Атанас Павлов, както и представители на католическата църква у нас.

Папата премина край гвардейците, возен на платформа. Според запознати, той страда от артрит на дясното коляно и скоро трябва да бъде опериран.

Светият отец е придружаван от свита от 39 души, към които се присъединиха и тримата български католически епископи, както и от журналисти.

В 18.30 ч. папският кордон потегли към площада пред Катедралния храм “Св. Александър Невски”. Папата се качи в черна лимузина, а не в папамобила си, тъй като папската кола развива едва 30 км/ч. Папският кортеж мина по украсения с държавните знамена на България и Ватикана бул. "Цариградско шосе”.

България е петата православна страна, която Папата посещава. Той е гостувал в 130 държави по света, най-често е бил в Полша и в САЩ.