Народното събрание ратифицира споразумението между Република България и Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) за транзитно преминаване през българска територия в рамките на операцията "Joint Guardian". Документът беше подкрепен от 208 депутати, трима го отхвърлиха, а двама се въздържаха. Текстът на споразумението ще бъде обнародван в "Държавен вестник" незабавно след подписването му от президента на републиката Петър Стоянов.

Споразумението е сключено за срока на времетраене на операцията, но този срок може да бъде променен по взаимно съгласие между страните. Действието му може да бъде прекратено и едностранно с тримесечно предизвестие. Това споразумение не се отнася до въоръжените сили, които не членуват в НАТО, но които биха могли да участват в умиротворителната операция под общото ръководство на пакта, или да взаимодействат с него в рамките на международните сили в Косово. Определени са и условията и изискванията, които транзитно преминаващите сили и средства на НАТО трябва да спазват, за да се гарантира сигурно и безопасно преминаване, както и да се избегнат нежелани смущения на нормалния граждански трафик по българските транспортни инфраструктури. В споразумението е уточнен редът за предоставяне и заплащане на стоки и услуги, които биха могли да бъдат поискани от НАТО във връзка с транзитното преминаване и свързаното с него пребиваване. Уговорени са условията, свързани с реда за разследване и възстановяване на преки и непреки щети, понесени от нашата страна във връзка с транзитното преминаване.

Министърът на външните работи Надежда Михайлова заяви пред депутатите, че за страната ни няма по-важен приоритет от успеха на водените от НАТО международни мироопазващи сили "KFOR". Тя допълни, че България трябва да съдейства на тази операция, защото без нея е невъзможно постигането на стабилност в региона.

Министърът на отбраната Георги Ананиев съобщи пред народните избранници, че подготовката на споразумението е съобразено и пряко свързано с участието на страната ни в програмата на Северноатлантическия договор "Партньорство за мир". Той допълни, че това е второто ни споразумение с НАТО, което в известен смисъл ни прави съюзници на пакта. Личният състав ще бъде транспортиран по въздуха, а техниката по суша, съобщи още военният министър. Договорено е НАТО да не плаща такси, ще се плащат само допълнителни услуги и нанесени щети. Времетраенето на споразумението е една година, докато изтече срокът на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Зелената партия, представена в парламента от двама души, нямало да подкрепи споразумението, защото то било не за преминаване, а за оставане на чужди войски и за безплатно ползване на българската инфраструктура, заяви зеленият лидер и бивш столичен кмет Александър Каракачанов. Временният престой щял да се "управлява" не от Народното събрание, а от "един чиновник" – директора на железниците. Управляващите били очертали апокалиптична картина за Балканите в следствие на спирането на войната. Зелената партия участва в коалицията Обединение за национално спасение (ОНС), което обаче подкрепя споразумението.

Евролевицата обаче ще подкрепи споразумението. За разлика от позицията на партията му при обсъждането на предното споразумение с пакта, лидерът на Евролевицата Александър Томов заяви, че ако споразумението не бъде подкрепено, страната ни щяла да остане зад съседите си. В момента "на мода" били Албания и Република Македония.

Изненадващо подкрепата си за документа даде и парламентарната група на Българската социалистическа партия (БСП, бившата комунистическа партия). Червеният депутат Иван Генов от заяви, че те подкрепяли споразумението след "внимателна и задълбочена дискусия". Той обаче не спомена, кога бившите комунисти са успели да проведат тази дискусия. Подкрепата на споразумението била логично следствие от цялостната политика на БСП по въпроса, заяви Генов, забравяйки патетичните прояви на комунистите при гласуване на предното споразумение. Стефан Гайтанджиев от "политически клуб" "Екогласност" в рамките на парламентарната група на БСП обаче беше последователен и се възпротиви на "долните замисли на империалистическия пакт".

"Независимият" депутат Веселин Бончев пък много се чудеше как ще се контролира преминаващия личен състав дали пренася наркотици. Бончев явно не беше разбрал, че става въпрос за мироопазваща операция, а не за далавера на партията на Жорж Ганчев Български Бизнес Блок (БББ).

Въпреки подкрепата си, бившите комунисти и техните сателити отново намериха повод да се заядат с външния министър Надежда Михайлова. Според тях, не бил достатъчно ясен срокът на мироподдържащата операция "Joint Guardian", предвиден в резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.