Първанов Президентът Георги Първанов и кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев откриха паметник на загиналите във войните за освобождението и националното обединие на България.

"Стара Загора жертва себе си, за да я има българската свобода. Във време, в което повече се руши и допускаме да се обругават паметници, вие намерихте сили и възможности, за да издигнете този паметник", каза в словото си държавният глава.

Откриването на паметника е посветено на празника на Стара Загора - 5 октомври, деня, в който преди 123 години е положен първият камък за възстановяването на опожарения град.

Тази година празникът съвпада и с 90-годишнината от обявяването на Балканската война, което е станало също в Стара Загора. Тогава, след светата литургия, отслужена в храма "Света Богородица", лично цар Фердинанд е прочел Манифеста за обявяване на войната.

Паметникът е издигнат по инициатива на съюза на ветераните от войните след като бе взето решение от общинския съвет на Стара Загора. Върху мраморен постамент е поставена бронзова фигура на св. Георги Победоносец- символ на воинската храброст.

След откриването на паметника по главната улица на града премина празнично шествие и за пръв път в новата история - военен парад на части и бойна техника на Втора Тунджанска лека пехотна бригада.