област Варна На срещата на Областния съвет за сигурност и превенция на престъпността шефът на РДВР-Варна полковник Веселин Петров излезе с официална информация за двете показни убийства които бяха извършени в Морската столица през този месец. Това съобщи Днес+. Полк. Петров заяви, че убиецът на грузинския гражданин Бедзина Арошидзе бил чужд гражданин, рускоговорящ. Неговият фото-робот бил даден на наши и чужди служби за сигурност.

Самият Арошидзе влязъл в страната с чужди документи. Бил издирван от Интерпол от 1999г. за едно убийство и два опита за убийство.Бедзина Арошидзе пристигнал във Варна 15 дена преди да бъде убит. Той бил приет от земляците си, пребиваващи във Варна. Те му помагали с пари, докато по време на посещението му в Морската столица. “Така както са го подкрепяли финансово, така е най-вероятно да са поставили човек да го ликвидира”, заяви полковник Петров. Не са открити мотиви за убийството му, до този момент полицията работи по няколко версии.

Македонския гражданин Орце Коруновски, който беше убит във варненската “Тропс къща” на 22.09.2002г., е пристигнал в България на 18 август със самолет от Южна Корея. В Морския град той пребивавал 3 седмици преди убийството и имал доста познати български бизнесмени и хора от криминалния контингент.

Македонецът е имал разностранен бизнес и създавал непрекъснато напрежение между бизнес партньорите си. Това е една от основните версии за убийството и за идването му в България.

Проверяват се фактите около твърденията за връзките на Коруновски с македонския политически елит и дали изобщо е бил бодигард на Киро Глигоров. Проверяват се и хората от компанията му с които той е бил в заведението “Тропс”, когато бе показно разстрелян. Тримата софиянци били известни на органите на реда в столицата и именно те довели македонеца във Варна.

Портретът – фото-робот на убиеца на Коруновски бил много по-добър поради това , че имало повече свидетели. Пистолетът, с който е убит Орце Коруновски, бил доста разпространен на черния оръжеен пазар (“Червена застава”) по думите на апелативния прокурор на Варна – Весел Михов. Той посочи, че “Червена застава” е оръжие от войните и много често се разпространява без номера, което прави невъзможно проследяването на произхода му.

Полк. Петров подчерта, че Варна е особено привлекателен и удобен за подобен род престъпления град. На практика убиецът може да стигне до границата за не повече от 1 час, а по море времето за бягство се скъсява наполовина.

Помолен да коментира изявлението на председателя на МСДС- Мирослав Боршош, че Варна се превръща в център на международната организиран престъпност, шефът на РДВР-Варна уточни, че престъпността в столицата е по-висока от тази във Варна. Статистката сочи, че до 2000 година Варна наистина е била номер 1 по брой на престъпления на 100 000 души по показател “интензивност на престъпленията”. Според последните данни на Националния институт по криминология експертите са категорични, че в столицата се извършват 2 446 престъпления на сто хиляди граждани, а във Варна цифрата е 2 434.