Желязко Христов Приемане на задължителен забранителен списък на лечебните заведения, които няма да се приватизират, е поискал лидерът на КНСБ Желязко Христов на срещата си с министъра на здравеопазването Божидар Финков.

Д-р Христов обясни, че в списъка трябва да се включат всички структуроопределящи лечебни заведения - университетски болници, национални центрове, бившите окръжни болници, диспансери с областно значение и други.

Министър Финков съобщи, че забранителният списък ще бъде приложение към Закона за приватизация и вероятно в него ще се включат и някои общински болници със структуроопределящо значение за дадена област.

Най-малко 15 години след приватизацията болниците да запазят обема и дейността си, е друго искане на синдиката. Според планираните поправки в Закона за приватизация този срок е 10 години. Според министър Финков 15 години е твърде дълъг срок и трудно би се приел.

Десет години след подписване на договора за приватизация лечебните заведения от доболничната помощ да запазят обема и дейността си, е предложение, по което и здравният министър и синдикалния лидер изразиха съгласие.

Пет години след приватизацията семейните лекари и специалистите ще могат да продължат да работят в наетите от тях кабинети в бившите поликлиники, поясни министър Финков.