Първанов България само може да загуби, ако няма прозрачност в отношенията ни с Европейската комисия, особено по темата за АЕЦ "Козлодуй". Това заяви президентът Георги Първанов пред журналисти в Стара Загора. Той е гост по случай празника на града.

В отговор на журналистически въпрос няма ли опасност с тайната дипломация да загубим битката за Европа Първанов подчерта, че това, което е решил българският парламент, трябва да бъде сложено на масата на Европейската комисия и не трябва да има никакво двусмислие в нашата позиция.

Държавният глава изтъкна, че е важно е не да водим измислени спорове по детайлите, а да се разбере, че от този момент нататък единствената позиция, която може да бъде отстоявана на преговорите в Брюксел, е тази, която е приел парламентът.

В отговор на въпроса как ще реагира България ако САЩ едностранно удари Ирак, държавният глава каза, че такава ситуация все още няма, но подобни решения се вземат единствено от българския парламент.

Във връзка с предстоящото му посещение в Кувейт, Георги Първанов подчерта, че то ще третира преди всичко въпроси на двустранните икономически отношения. По предварителните проучвания има много добри възможности за сериозни инвестиции в България от страна на кувейтския бизнес. Затова в делегацията ще бъдат включени и министрите на земеделието и горите и на транспорта, каза Георги Първанов.