Професор Светлин Русев е носителят на годишната държавна награда “Паисий Хилендарски”, която се връчва за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

В Гранитната зала на Министерски съвет на тържествена церемония професор Русев получи огърлицата с лика на Паисий и почетен диплом от премиера Сакскобургготски. На тържеството присъстваха и членовете на комисията, избрала лауреата, както и останалите номинирани - Васил Китов – от Съюза на архитектите в България, Владимир Аврамов – от Съюза на българските музикални и танцови дейци, Крум Дамянов – от Съюза на българските художници, Стоянка Мутафова – от Съюза на артистите в България и Юлий Стоянов – от Съюза на българските филмови дейци.

Откровено, това призвание ме зарадва и притесни, заяви изтъкнатият наш художник след награждаването. Давам си сметка, кой я е получавал тази награда и колко други достойни наши творци не успяха да бъдат премирани, посочи Светлин Русев. Тази награда има две страни, отбеляза той, морална и материална. Професор Русев обяви, че десетте хиляди лева, които се полагат на носителя на приза “Паисий Хилендарски”, ги дарява на Дома за деца лишени от родителски грижи в град Роман.