В Гърция има всичко, но не и ред на пътя. До този извод са стигнали местните законодатели, които драстично повишиха наказанията за нарушителите, съобщават от Автопрес 2001.

Гърция е на последно място в Европейския съюз по безопасност на пътното движение. Ежегодно жертвите надвишават 1500 убити, ранените са над 20 000.

Ако преминете на червено, ще трябва да платите 700 евро, което е два пъти повече отколкото досега. Същата сума става "стандартна" за доста други нарушения, включително за движение назад по автомагистрала, което често правят пропусналите някой изход водачи.

Няколко стотин евро е наказанието за задминаване отдясно, както и за други опасни маневри на пътя.

Силно се завишава контролът върху пасивната безопасност на пътя. Глобата за каране на мотоциклет без каска е вече 300 евро, същото ще трябва да плати и несложилият колан водач или пътник в колата.

Драстични са наказанията за каране след употреба на алкохол. Минималната глоба за превишено съдържание на алкохол в кръвта е вече 1200 евро, а максималното наказание е лишаване от правоспособност за пет години плюс шест месеца на топло.

Новият правилник позволява леко повишаване на максималната скорост по автомагистрала - от 120 на 130 км/ч.